НОВИНИ

Радослав Янков: Трудностите ме амбицират да дочакам своя момент и да разкрия пълния си потенциал

радослав янков трудностите амбицират дочакам своя момент разкрия пълния потенциал
bnt avatar logo
от БНТ
22:10, 14.02.2022
Чете се за: 05:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Знаменосецът на българската делегация на Зимните олимпийски игри в Пекин Радослав Янков бе гост в предаването "Олимпийски върхове".

Най-добрият ни сноубордист стигна до осминафиналите в паралелния гигантски слалом в Джъндзякоу, отстъпвайки пред бъдещия олимпийски шампион Бенджамин Карл. В ефира на БНТ, Янков сподели, че е доволен от представянето си, но изпитва и леко разочарования от отпадането. Той заяви, че грешката, която допусна в началото на дуела с австрийския сноубордист му коства класиране на четвъртфиналите.

"Чувствам се добре. Върнахме се живи и здрави, което е най-важното. Продължаваме напред. След всичко, през което минах през миналата година, съм доволен от резултата. Разбира се, че можеше да се получи и по-добре, затова изпитах и леко разочарование след осминафинала, но това е спортът. Няколко стотни решават минаването на единия от двамата състезатели напред. Доволен съм наистина, трябва да се оцени и този резултат. Все пак на Олимпиадата се състезавах срещу най-добрите състезатели в света. Грешките, които направих не са малко. Първата от тях ми костваше класирането на четвъртфиналите. После дадох всичко от себе си, но бе невъзможно да се върна в състезанието", каза Радослав Янков.

Треньорът на Янков - Георги Атанасов, заяви, че българинът е трябвало да рискува, за да се опита да се противопостави на Карл, който е по-добрият от двамата състезатели.

"Сезонът продължава, имаме състезания. Сега ни предстои кратка почивка, след която се надявам да завършим подобаващо сезона. Решаващото в осминафинала с Бенджамин Карл бе, че австриецът бе една идея по-добър от Радо, който направи две грешки. Когато се изправяш срещу втория от квалификациите трябва да дадеш всичко от себе си и да рискуваш", сподели Георги Атанасов.

Снимка: БНТ

Янков съжалява, че не успя да спечели медал на Игрите в китайската столица, но изрази надежда на следващите Зимни олимпийски игри, които ще се проведат в Италия през 2026 г., в олимпийската програма да присъства и другата дисциплина в сноуборда - паралелния слалом.

"Емоциите са много големи на Олимпийски игри, от самото начало самият дух е много висок. Със смесени емоции съм, защото съм щастлив и доволен от резултата, но разочарован от това, че не успях да се класирам напред. Оттук нататък имаме идея как да се подготвя за следващите Игри, но не може да се планува толкова напред. Съжалявам, че пропилях шанса си в Пекин. Надявам се на следващите Игри в Кортина д'Ампецо да ги има и двете дисциплини - паралелен гигантски слалом и паралелен слалом", добави най-добрият ни сноубордист.

Радослав Янков разкри, че все още не може да даде максимума от възможностите си на всяко спускане, тъй като е предпазлив за физическото си състояние.

"От спечелването на Малкия кристален глобус в паралелния гигантски слалом през 2017 година все имам контузии. Кракът ми бе засегнат, започна да му отслабва мускулът и трябваше да направя тази операция. Увереност добих до голяма степен този сезон, но все още ми е трудно да направя няколко константни спускания в състезание. Все още не мога да се отпусна и на всяко спускане да дам 100 процента от възможностите си. Има отделни спускания, след които съм сред първите трима състезателя. Ако това стане константно, гарантирам, че нещата ще се получат", заяви Янков.

Треньорът Георги Атанасов, разкри подробности около миналогодишния сезон на Янков, който самият сноубордист определи като най-трудния в неговата кариера.

"Когато го закарах в Германия да го оперират, той беше в такова състояние, че почти през цялото време трябваше да лежи. През последния сезон нещата за него се бяха влошили изключително много. Имаше момент, в който трябваше да спрем тренировките за 20 дни в средата на сезона и да откажем участие на Световна купа. В последния сезон от декември месец той не тренира, а само поддържаше форма. Сега е здрав и видях как желанието му се възвърна", сподели Атанасов.

Сноубордистът разкри, че трудностите, през които премина, са го амбицирали да продължи да се състезава на предстоящия олимпийски цикъл и да дочака своя момент.

"Винаги съм бил мотивиран в това, което правя. Не съм мислил да спирам след трудностите, които преживях – напротив. Точно те ме амбицират още повече да дочакам своя момент и да разкрия пълния си потенциал. С нетърпение чакам старта, в който ще направя добри, константни спускания", завърши Радослав Янков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола помете спирка и се вряза в погребална агенция в "Курило"
Кола помете спирка и се вряза в погребална агенция в "Курило"
Два влака се сблъскаха край Мюнхен
Два влака се сблъскаха край Мюнхен