НОВИНИ

Радостин Василев: Ако Левски и ЦСКА имат трудности, значи системата на футбола е сбъркана

Радостин Василев
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 18.12.2021
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на спорта Радостин Василев сподели, че ако клубовете с най-голяма подкрепа от страна на феновете "Левски" и ЦСКА имат финансови проблеми, значи "системата на футбола по някакъв начин е сбъркана". Той вече даде заявка, че подготвя срещи с представителите на двата тима.

Радостин Василев направи символичния първи ход и даде началото на шахматния турнир за деца до 12 години "Коледни звезди".

"Тези два големи отбора символизират вечното противопоставяне на терена, но не искам по никакъв начин да омаловажавам останалите отбори. Всички ще бъдат поканени. Искам да се запозная с текущите проблеми, с които се сблъскват двата най-подкрепяни отбора в България. Защото ако те имат огромни трудности в своето съществуване, значи системата на футбола по някакъв начин е сбъркана. Трябва да помислим как да я развиваме", каза министър Василев.

"През следващата седмица ще се запозная в детайли с новия метод за оценка на федерациите, въведен от министър Кузманов. Експертите от дирекция "Спорт за високи постижения" са натоварени с по-голям брой федерации, за които да отговарят. След като анализираме детайлно какъв е начинът за формиране на финансирането, ще събера експертните съвети, както е по коалиционно споразумение и ще търсим най-справедливия начин. Имаме време. Бюджетът за 2022 г. не е започнал да се обсъжда, за да намерим вариант, с който да постигнем по-справедлив метод за финансиране. Има спортове, в които България традиционно има успехи. За съжаление в последните години те не постигат такива, особено във високото спортно майсторство. И предвид начина на изчисление на парите в момента те страдат, защото не могат да получат добро финансиране", каза Радостин Василев.

"Ще започнем новата година с миналогодишния бюджет, а имаме допълнителни разходи, особено по зимните спортове, които са и олимпийски. Сложна, комплицирана ситуация, от която се надявам, че ще излезем с максимално правилното решение", допълни той.

Министърът на спорта обяви, че ще бъде съставена карта как да бъдат извършени проверките не само на спортните федерации, а и на цялата структура на министерството. Той допълни, че ще бъде ползвана помощ и от други държавни институции.

"Доста неща ни се събраха на екипа за 3 - 4 дни. Ще се опитам да си дам някакъв толеранс, но започва да се избистря картината. Ако заявените намерения в цялата коалиция във връзка със спорта са истински и се оправдаят и се реализират програмите, мисля, че от този кабинет нататък спортът ще бъде вече държавна политика", заяви Радостин Василев.

Той каза, че е направил детайлен анализ защо през последните 30 години всичко в спорта върви надолу - от инфраструктура, през кадрите до успехите на състезания.

"Установих, че държавата не е имала спорта като приоритет. Сега има изключително тежки кризи за решаване, но надявам се колегите в тези сектори да положат необходимите усилия и да не изолират спорта от общественото внимание. Аз ще направя всичко възможно да създадем една структура, която да е обмислена, дълготрайна и да създава в бъдещето спортисти. Защото спортът е за спортистите и за тези, които го гледат. Не е за федерациите, не е за клубовете. Това са обслужващи звена", категоричен беше министърът на спорта.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И четиримата ни боксьори на финал в Сърбия
И четиримата ни боксьори на финал в Сърбия
Нови правила за влизане в Австрия
Нови правила за влизане в Австрия