Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Радостин Василев призова за цялостна промяна в БФС

от БНТ
09:22, 29.05.2022
Чете се за: 04:27 мин.
Български футбол
радостин василев призова цялостна реформа бфс
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев смята, че в Българския футболен съюз трябва да бъде направена цялостна промяна. В същото време той обяви, че няма да се меси при избора на президент на централата, нито ще подкрепи кандидат за позицията.

Министърът бе гост в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ, в което сподели мнението си относно финансирането на спортните федерации, както и идеите си за модернизирането на спортния тотализатор.

„На хора, които са нанесли вреди на държавата, трябва да им бъде потърсена отговорност, аз в спорта се старая да покажа това, което е станало и паралелно с това работим по граденето. Принуден съм да играя различни роли, за да могат хората да видят ситуацията, в която съм поставен. Ние виждаме точно какви зали са строили те (ГЕРБ – бел.ред.), каква е тяхната целесъобразност. Това е нещо, което аз не искам да правя. Поетапно и систематично ще обръщаме пирамидата от елитния спорт към масовия спорт“, сподели Радостин Василев.

Министърът заяви, че е имало федерации, които са се ползвали и са били обвързани от бившия политически елит, затова сега не са доволни от финансирането си.

„Финансирането се извършва на база на експертна комисия, в която не участвам. Резултатите са водещи, медалите, социална значимост на спорта. Има недоволни, те в голямата си част са политически обвързани. Получавали са облаги, а това кара техните председатели да бъдат доста агресивни. Но това го виждаме не само в спорта. Не искам да имам война с федерациите“, коментира още Василев.

При актуализацията на бюджета Министерството на младежта и спорта ще разчита на средства за два големи инфраструктурни проекта.

Относно решението на проф. Даниела Дашева да напусне екипа на министъра, Радостин Василев отговори: „Тя е много приятен човек, в един момент се е почувствала ненужна и подаде оставка. Реформите, които ние правим, са реформи, които запушват течовете в системата. Най-голямата реформа беше нейната програма за високи спортни постижения.“

Радостин Василев смята, че страната ни се нуждае от нов национален стадион, като причината е амортизацията на настоящия в центъра на София.

„Надявам се да имаме, но трябва да кажа, че струва стотици милиони левове“, сподели Василев.

Запитан за каква промяна е министърът в БФС, той отговори: „Всякаква. Трябва цялостна реформа“.

„Аз не съм лобирал и никога няма да лобирам за президент на футболния съюз, дали е бил Бербатов, аз единствено съм изказвал съмнения за сегашния президент, което го обижда. БФС пише писма до министерски съвет, че се обиждат от моето отношение. Но аз съм искрен, моето отношение към това управление е такова. Но не бих се намесвал никога за избор на президент“, сподели Василев.

От БФС са депозирали необходимите документи, които се анализират от специалистите в министерството, за да не бъде отнет лицензът.

„Ако някоя от федерациите, не само БФС, не отговаря на изискванията за лицензиране, няма да има компромис и лицензът ще бъде отнет. Но аз, за разлика от някои предходни министри, не отнемам лицензи по политическа, лична, приятелска линия, а само с аргументи, които са достатъчно основание и са предвидени в закона.“

Какво още каза спортният министър за случващото се в родния спорт, разкритията, проблемите и решителните действия вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Едва 30% от свинското месо в магазините е българско
Едва 30% от свинското месо в магазините е българско
133 са новите случаи на коронавирус у нас, един човек е починал
133 са новите случаи на коронавирус у нас, един човек е починал