НОВИНИ

Ракета "Союз" в чест на Гагарин излетя за МКС

ракета союз чест гагарин излетя мкс
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:23, 09.04.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Още
Слушай новината

Екипаж от трима души излетя към Международната космическа станция днес в капсула в чест на 60-годишнината на съветския космонавт Юрий Гагарин, който стана първият човек, излетял в Космоса.

Космонавтите от „Роскосмос“ Олег Новицки и Пьотър Дубров и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей излетяха от руския космодрум Байконур в Казахстан в очакваното време от 7.42 ч. централно гринуичко, показаха кадри, излъчени от НАСА, а скачването със станцията се очаква в 11.07 ч.

Космическият кораб „Союз MС-18“, в който триото излетя, е кръстен на легендарния космонавт, а портретът на Гагарин е добавен към екстериора му.

Годишнината от историческия полет на Гагарин на 12 април 1961 г. се отбелязва всяка година в Русия като Ден на космонавтиката. Той прекара 108 минути в орбита.

Последно използвана през 2019 г., стартовата площадка „Гагарин“ е в процес на подобрения в подготовка за ново поколение ракети „Союз“ и се очаква да се върне в действие през 2023 г.

Но годишнината идва в труден момент за руската космическа индустрия, която в последно време претърпя редица неуспехи, от скандали за корупция в индустрията до прекъснато излитане и отлагане на пилотирана мисия през 2018 г. Може би най-важното е, че „Роскосмос“ и Байконур миналата година загубиха монопола си над пилотирани изстрелвания за космическата станция, тъй като ракетите за многократна употреба на „Спейс Екс“ на Илон Мъск доставиха астронавтите на НАСА от американската земя. Появата на търговски конкуренти остави „Роскосмос“ с финансови главоболия.

НАСА плащаше на компанията десетки милиони долари на място за астронавти, изпратени на Международната космическа станция. Руските космически служители все повече обсъждат нови начинания, включително взимане на проби от Венера и създаване на ракета, способна да направи 100 обиколки в Космоса. И все пак космическият бюджет намалява всяка година, тъй като президентът Владимир Путин дава приоритет на увеличените военни разходи.

Космосът се оказа рядка област на сътрудничество между Русия и Запада на фона на нарастващото геополитическо напрежение. Разговорите за НАСА и „Роскосмос“ се насочват в различни посоки и се подчертава значението на добрите отношения за продължаващия напредък.

„Когато за първи път стартирахме, ние се състезавахме помежду си и това беше една от причините да сме толкова успешни в началото на човешките космически полети“, каза Ванде Хей. „С течение на времето осъзнахме, че можем да постигнем много работа заедно... Надявам се, че това ще продължи и в бъдеще.“

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С камъни и коктейли "Молотов": замеряха полицията в Белфаст
С камъни и коктейли "Молотов": замеряха полицията в Белфаст
Теодор Георгиев: Нашите таекуондисти се бориха здраво
Теодор Георгиев: Нашите таекуондисти се бориха здраво