НОВИНИ

Расте интересът към нумизматиката у нас

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:43, 09.03.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Общество
Слушай новината

Монета от две стотинки от времето на социализма може да ви донесе 25 000 лева. И това е така, защото от нея са отсечени около 20 броя. Интересът към нумизматиката и монетите с инвестиционна цел през последните години става все по-голям. Затова - подходящо ли е да инвестирате в нумизматика и да спестите от високата инфлация?

По повод 1300 години от основаването на България, БНБ пуска специална емисия монети. Но при малък брой от монетите от 2 ст. с матгланцово отсичане от 1981 г. е допусната грешка - сложена е матрица с надпис "Народна Република България", вместо "1300 години България".

"Мат-гланцово отсичане са възпоменателните монети, които ги прави БНБ, където гладките части на монетата са огледални, изпъкналите части са матирани. От тези комплекти, които са около 10 000 броя с номинал от 1 ст. до 1 лв., специално за двете стотинки е допусната грешка, една от старите матрици с "Народна Република България", подготвена с матгланц са отсечени определени бройки. Колко - не се знае. Вероятно на качествен контрол са отпаднали, но в някои от комплектите, в едни червени кутии излизат, е въпросната, която е много рядка и от там се получават. Това го има и на едната стотинка. Там се получава при обикновеното отсичане - т.нар. циркулационен тираж, който е пуснат, не е толкова рядка, но е по-скъпа. Представлява и тя колекционерски интерес, но няма нищо общо с въпросната монета, която е интересно да кажем, че като цена. Трудно ми е да кажа точна сума, тъй като отдавна не се е появявала на пазара, нито на търг, или сделка, но вероятно в момента, ако излезе такова нещо на публичен търг ще стигне 20 - 25 000 лева минимум. Понеже споменаваме такива суми, е хубаво да кажем и на зрителите да не търсят вкъщи - не няма да я намерите. Никога не е пускана в циркулация. Тя излиза от едни колекционерски комплекти", каза Калоян Борисов, консултант, член на Софийското нумизматично дружество.

"Доста е компрометирана тази монета, защото преди няколко години се появиха фалшиви монети, които по някакъв начин отдръпнаха част от нумизматите", смята Антон Йорданов, член на Софийско нумизматично дружество "Георги Раковски".

Професионалистите съветват да не търсите монетата от 2 ст., тъй като тя не е пускана в обръщение, а скъпия ѝ вариант е бил част от колекционерски комплекти. Цените, при които се търгуват монетите у нас, варират в широки граници - трицифрени суми за сертифицирани монети в не много добро състояние до шест цифрени за стари, добре запазени и редки монети.

От края на 2021 г. БНБ отчита увеличено търсене на възпоменателни монети, което се отразява и на тиражите на новите емисии, обясниха за БНТ от институцията. Тиражите се определят с решение на Управителния съвет на БНБ, след проучване на интереса и тенденциите на нумизматичните пазари с цел пълната реализация на тиражите им, посочват от банката.

"Много млади хора се запалиха покрай това не само за колекциониране, но и от инвеститорска гледна точка, като ниша, която може да запази спестяванията на хората", обясни Антон Йорданов, член на Софийско нумизматично дружество "Георги Раковски".

"През определени периоди има по-резки пикове. В момента сме в такова нещо, след което има задържане, след няколко години пак, просто те обират инфлацията, покачват цената си. Това, което е най-важно за тези монети да се знае е, че не самата монета просто да я имаш е ценна. Това, което се цени е рядкостта и състоянието на монетата колко е запазена", каза Калоян Борисов, консултант, член на Софийското нумизматично дружество.

Ако решите да инвестирате в ценни монети, съветът на специалистите е да потърсите съдействие от професионални нумизмати, за да избегнете риска от фалшификати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини - 09.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини - 09.03.2024 г., 20:50 ч.
Колко опасни са пътищата у нас?
Колко опасни са пътищата у нас?