НОВИНИ

Равносметката за свършеното дотук: Имитира ли дейност парламентът?

Няма правилник, няма комисии, нула са разгледаните законопроекти до момента

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:40, 10.07.2024
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Сега поглед към парламента, който работи вече почти от 4 седмици, за да видим какво е свършено. От показаното дотук става ясно, че законодателният орган на държавата не е разгледал нито един законопроект.

Причината - няма оформено мнозинство, няма съставени комисии, дори правилник все още няма. Всъщност сега депутатите само контролират служебния кабинет чрез изслушвания.

"Има кворум, откривам заседанието"

Работният ден за депутатите днес започна в 9. Изслушаха един министър и приключиха в 10.29 ч.

"Пожелавам ви успешен ден"

"Един неработещ парламент", отбеляза Тома Биков - ГЕРБ-СДС.

"Аз не виждам да има законотворчество", каза Павела Митова - ИТН.

"Това е харчене на парите на данъкоплатците. Едно безсмислено губене на време в дребни политически търговийки", смята Красимира Катинчарова - независим депутат.

"За съжаление оценката е негативна и предполагам, че такава е оценката и на българските избиратели", мисли Деница Сачева - ГЕРБ-СДС.

"Надявам се да се намери решение като цяло на политическата криза", посочи Венко Сабрутев - ПП-ДБ.

Всъщност от 19 юни, когато се събра 50-ият парламент, до днес депутатите правят само едно - изслушват служебни министри и то по теми, често зададени в медиите - от позицията на България за срещата на НАТО, през райския газ до пребития от охранител младеж на морето.

"Вижте, когато няма и мнозинство в парламента и в такъв фрагментиран парламент, който се намираме, естествено, че по-трудно върви работата, но се надявам все пак да се канализират следващите дни нещата и да започнем да работим по законопроектите, които са внесени", надява се Александър Ненков - ГЕРБ-СДС.

"Със сигурност парламентът трябва да започне да се занимава с важните задачи за обществото, защото ние сме поели ангажименти към нашите избиратели и трябва да носим отговорност като политици", увери Анджей Джандев - ДПС.

"Единствените в момента реакции, които могат да покажат политиците е да потърсят някаква отговорност на изпълнителната власт. През това време текат много съществени процеси, а именно процесите по установяване на това има ли реформаторско мнозинство. В момента наблюдаваме едни процеси по изчакване и по тупане на топката, защото сценарият върви към избори", мисли Елисавета Белобрадова - ПП-ДБ.

На сайта на парламента са качени 42 законопроекта. От тях - 15, внесени от Министерския съвет и 27 от депутатите. Разгледани - нула. Комисии няма, правилник също.

"Трябваше да бъдат сформирани комисиите още миналата седмица. Никой от ГЕРБ в лицето на председателя на НС или пък на председателя на комисията за правилника това нещо не го прави. Има някакво забавяне, не знам, те да отговорят защо", обясни Цончо Ганев - ПГ на "Възраждане".

"Няма законотворчество на този етап. Поне няколко неща да се случат: планът за възстановяване и устойчивост. От 11 милиарда ние сме усвоили милиард и 200 - милиард 250 милиона - това е абсурдно, трябва да се приемат определени закони", посочи Борислав Гуцанов - председател на ПГ на БСП.

"Да, в момента парламентът имитира работа, тъй като няма нито формирано мнозинство, нито желание от другите политически формации да осъществяват задълженията си в тази пленарна зала. Важна е актуализацията на бюджета по определени пера, която трябва да се случи в следващите седмици до месец предполагам, така че е важно според мен да има бюджетна комисия", каза Станислав Балабанов - ИТН.

В петък депутатите най-накрая се очаква да приемат правилата за своята работа и да я започнат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клуни към Байдън: Обичам те, но ще загубим изборите, ако ти останеш кандидатът за президент
Клуни към Байдън: Обичам те, но ще загубим изборите, ако ти останеш кандидатът за президент
Пожар бушува в община Брезово (СНИМКИ)
Пожар бушува в община Брезово (СНИМКИ)