НОВИНИ

Пет пъти "Не" за втория мандат на ДПС

Николай Минков
от Николай Минков
17:15, 10.07.2024
6348
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентарните партии отказаха на ДПС преговори за реализиране на втория мандат. Вчера Делян Пеевски покани всички в парламента, без "Възраждане", на разговори за управленски политики. Днес отговорите бяха "Не". Има ли потенциал 50-ото Народно събрание да излъчи редовен кабинет?

За ДПС денят започна с надежда, че политическият пъзел с втория мандат може да се нареди, а проблемите в групата да бъдат изгладени.

"Ние сме ги поканили много любезно. Представили сме си приоритетите и възможността за дебати и всякаква форма за сътрудничество. Очакваме отговора на колегите", заяви Искра Михайлова, зам.-председател на ПГ на ДПС.

- Сплотена ли е ПГ на ДПС?

- Групата е много силна и ефективна".

На друго мнение беше изключеният от групата Рамадан Аталай.

"Според устава на партията в момента това ръководство, което избра наистина е нелигитимно, защото в устава точно и ясно пише, че председателят е и предател на ПГ, а там липсва един от председателите. Добре е, че засега са само двама", коментира Рамадан Аталай.

"Мисля, че почетният председател ще излезе в най-близко време. Но неговото изявление не смятам, че ще бъде по-различно от действията на тези които тези 17 народни представители".

"Няма да подкрепим втори мандат. Позицията на коалицията остава непроменена и за третия", заяви лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

Това обяви Бойко Борисов в отворено писмо до ДПС. Според него "различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство". Борисов очаква политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание.

"Ние вчера изпратихме много ясна позиция, че шансовете за правителство на практика ги няма, така че казахме, че няма да подкрепим кабинет нито с втория, нито с третия мандат, защото мисля, че изчерпихме всички възможни варианти", категорична беше Деница Сачева, ГЕРБ- СДС.

"Не" получи ДПС и от ПП-ДБ. В писмо до Пеевски от коалицията заявяват, че имат разминавания по 7 основни приоритета като борба с корупцията, върховенство на закона, избор на регулатори, прозрачност на конкурсите, съдебна реформа. Все още обаче от ПП-ДБ не са взели решение за третия мандат.

"Вторият мандат е ясен. Очевидно е, че няма никаква подкрепа. Това стана ясно още на първия мандат. И процесите, които виждаме сега като разцепление в ДПС предстои да видим как ще завършат", посочи Венеция Ангова от "Продължаваме Промяната" (ПП-ДБ).

- Ако дойде третият при вас?

- Това още не е уточнено. Смятам, че и ние заявихме ясно от ПП, че ще бъдем опозиция в 50-ото НС".

"Ние от "Да, България" сме дали своето виждане. Затова в нашата декларация изрично пише - има ли реформаторско мнозинство, ние сме обърнати към това всъщност да има някакъв шанс за съставяне на правителство. Но условията в декларацията ни са конкретни, ясни и точни. И те са напълно устойчиви по отношение на нашата политическа сила", заяви Елисавета Белобрадова от "Да, България" (ПП-ДБ).

ДПС не изпрати покана на "Възраждане" заради идеологическите им различия. Те обявиха, че предлагат най-печелившата формула за излизане от кризата, но от ПП-ДБ са я провалили.

"Винаги сме казвали, че с ГЕРБ и ДПС няма да участваме под никаква форма и точно затова предлагаме на всички партии, които са против тях, поне пред избирателите си, да застанем заедно и можем да имаме мнозинство. Затова именно нашето предложение важи, но към днешна дата заради ПП-ДБ явно е, че няма как да се реализира този мандат по този начин", смята Цончо Ганев, зам.-председател на "Възраждане".

БСП не подкрепят втория мандат и не разговарят с ДПС. Според социалистите излизането от кризата все пак е възможно.

"Мисля, че има все още възможности да не се ходи на поредните предсрочни избори и това е с третия мандат. И ние говорихме, не един път или два пъти, и независимо от кого ще отиде стига тази политическа формация да има волята да направи така, че да изкара основните приоритети, които са в момента на държавата и на хората. Ние сме готови да подкрепим, която и да е партия да отиде третия мандат, дали в ИТН, дали в ПП, дали в БСП, дали във "Възраждане", стига да имат тези виждания, за които говорим", заяви Борислав Гуцанов, председател на ПГ на "БСП за България".

ИТН също отхвърли поканата за разговори по втория мандат. В писмо до ДПС от партията заявяват, че само експертен кабинет, реализиран с третия мандат, и широка парламентарна подкрепа, може да извади страната от политическата, социалната и икономическа криза.

"Ще поканим всички политически партии на разговор, за да видим дали имат желание да работят на първо място по политики. Различното в ИТН от останалите формации, че първо ще разговаряме не за приоритети и политики, които са важни за държавата, а после личностите, по-скоро експертизата на личностите, които ще застанат зад тези политики, ако има воля за тяхното изпълнение", каза Станислав Балабанов, ИТН.

Държавният глава все още не е обявил дата за връчване на втория мандат. Няма ограничение в Конституцията за срока, в който той трябва да го направи.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напусна ни странджанската народна певица Димка Владимирова
Напусна ни странджанската народна певица Димка Владимирова
Атаки срещу сирийци в Турция и изтичане на техните данни - преглед на арабския печат
Атаки срещу сирийци в Турция и изтичане на техните данни - преглед на арабския печат