НОВИНИ

Разказ от Чернигов: Какви са щетите след обстрелите на града?

bnt avatar logo
от БНТ
06:48, 30.03.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Чернигов е един от градовете под непрекъснат руски обстрел през последните дни. Москва даде обещание да намали военните действия в Чернигов и Киев на вчерашните преговори. Сергей - един от многото, избрали да останат в Чернигов, разказа пред "Денят започва" за обстановката в града.

"Нощта беше тревожна. Някъде от 23.00 ч. киевско време започнаха артилерийските обстрели и продължиха до 4.00 ч. сутринта. Ударите бяха по жилищните квартали, тъй като цялата инфраструктура е унищожена".

Кметът на града е обявил, че загиналите цивилни до момента са около 200. За ранените няма информация, тъй като това е военна тайна. В централната част на града, където стигат ракетите, има само мирно население, обясни мъжът.

Прекъсната е пътната връзка между Чернигов и Киев, по която се доставят някои важни лекарства, разказа още Сергей.

"Доколкото знам, основни лекарства в необходимото количество има, но липсват такива за лекуването на онкоболни. Лекарства, които постъпват при нас от Киев, тъй като връзката с Киев беше автомобилен мост, който беше унищожен след авиационен удар".

Руските войски стрелят не само по жилищни сгради, но и по болниците, училищата, които са превърнати в доброволчески центрове. Според Сергей престрелките по време на преговори са опит за психологическо влияние върху населението.

"Руската федерация смята, че по този начин ще сплаши населението, което ще се обърне към военното ръководство на града и ще му каже "махайте се оттук, защото ни бомбардират", но това няма да стане. Градът ни е около 300 000 население. Останаха около 100 000 души, половината от които са въоръжени. Дори руските войски да влязат в града, ще срещнат такъв отпор, че числеността им няма да стигне да минат 100 - 200 метра по улиците на Чернигов", категоричен е Сергей.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР обсъжда цената на природния газ за април
КЕВР обсъжда цената на природния газ за април
1698 нови случая на коронавирус у нас
1698 нови случая на коронавирус у нас