НОВИНИ

Разкриха финансови нарушения в дружество "Ученическо и столово хранене" във Варна

Установени са и други нередности

разкриха финансови нарушения дружество bdquoученическо столово храненеldquo варна
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Петко Петков
15:37, 21.10.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Регионални
Слушай новината

Несъответствия и нарушения откри одитът в общинското дружество "Ученическо и столово хранене" - Варна, съобщиха от пресцентъра на Общината. Нарушенията са предимно финансови и при изготвянето на менютата.

Нарушения са констатирани във формирането на разходите за приготвяне и доставка, както и начисляване на разходи за акцизи, такси и мита, като за услугите се дължи само ДДС, без мита и акцизи. Проблемни са и формирането на крайните цени, менютата и енергийните стойности. Неправомерно в разходите за приготвяне и доставка и в прогнозните разходи са включени административни разходи, имуществени санкции и финансови разходи, подобрения на материалната база, възнаграждения и осигуровки.

Месечните менюта и калкулациите към тях за някои от месеците не съответстват на действителните менюта, а примерните менюта не отразяват коректно изменението в цените на влаганите продукти. В договорите за обществени поръчки в крайната цена се начисляват и разходи за акцизи, такси и мита, като за услугите се дължи само ДДС, без мита, акцизи, посочват като нарушение инспекторите.

Дружеството изпълнява услугата в "хранителните блокове" в детските градини, но според Закона за общинската собственост такива имоти могат да се ползват само с решение на Общинския съвет и след публични търгове или конкурси, което не е станало. Над 30 млн. лв. са общинските средства годишно, с които се подкрепят общинските дружества във Варна, чиито ръководства се назначават от Общински съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След проведени обучения: Отново масова подмяна на членове на СИК в Благоевград и областта
След проведени обучения: Отново масова подмяна на членове на СИК в Благоевград и областта
Владимир Илиев: Зимните олимпийски игри вероятно ще бъдат последното ми състезание
Владимир Илиев: Зимните олимпийски игри вероятно ще бъдат последното ми състезание