НОВИНИ

Размяна на реплики между президента и премиера в Деня на независимостта

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
18:52, 22.09.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Общество
Снимка: БТА
Слушай новината

Тържества в София по повод Деня на независимостта - пред Паметника на независимостта бяха положени венци и цветя, а реч произнесе премиерът Николай Денков. И днешният празник обаче не мина без размяна на реплики между държавния глава и премиера.

Елисавета, 5 г.: "България е независима от 115 години".

Денят на независимостта: 115 години от историческия манифест във Велико Търново

5-годишната Елисавета е на площада за честванията на Независимостта на България за първи път, заедно с по-малката си сестричка.

"Децата трябва да знаят историята и от тях се изгражда всичко", коментира Иван, баща на Елисавета.

Диана Костова вече е разказала историята на 8-годишната си дъщеря Джулия, но иска и самата тя да почувства празника.

"Аз съм ѝ разказала какво значи днешният ден, защото за съжаление чак в седми клас децата научават за Независимостта на България", допълни Диана Костова.

Министър-председателят призова всички да помним три политически урока, първият от които е, че когато народът е обединен нищо не може да го спре.

Денков: Ще използваме всички уроци, за да получи България място на европейската карта

"Второто е, че някои от най-големите външни, икономически и политически успехи могат да бъдат постигнати без да се пролее капка кръв, без да бъде изстрелян нито един куршум, само с методите на дипломацията. И третият урок, че ако искаме да успеем вместо да си съперничим с нашите съседи, вместо да гледаме кой е по-добър, можем да работим заедно, така че всички да вървим напред. Това, което мога да ви уверя, е, че ние ще използваме всички тези уроци, за да може България през следващите години да получи мястото, което ѝ се полага на европейската карта като самостоятелна, независима и успешна държава", заяви премиерът Николай Денков.

Тържествена смяна на почетния караул и издигане на националното знаме се извърши пред президентството. А държавният глава честити празника в социалните мрежи.

Нови подробности около Манифеста за обявяване на Независимостта на Княжество България

"Денят на Независимостта е забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали и защитата на българския интерес. Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на обществото се заглушават, когато се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости", заяви президентът Румен Радев.

Румен Радев за празника: Единението и волята са пътят за постигане на националните идеали

По-късно пред журналисти премиерът отговори на президента.

"Напоследък президентът много често казва неща, които не са верни. Ще дам най-ясния пример - когато говори за изкривена история много често неговите аргументи всъщност се базират на изкривената история, а не на истинската история на България. Не виждам смисъл да коментирам повече. Нека както се казва по делата всеки да бъде съден", каза още премиерът Николай Денков.

Снимки: БТА

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също честити празника и помоли да помним уроците на нашите предци и да работим заедно, за да вървим напред, както и че свободата и независимостта са отговорност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тържествена заря-проверка по случай Деня на независимостта
Тържествена заря-проверка по случай Деня на независимостта
Националният отбор по футбол за жени започна с победа в първото издание на Лигата на нациите
Националният отбор по футбол за жени започна с победа в първото издание на Лигата на нациите