НОВИНИ

Денят на независимостта: 115 години от историческия манифест във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
18:33, 22.09.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

България празнува - преди точно 115 години с манифест от църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд отхвърля политическата и финансовата зависимост от Османската империя, а България става независима и равноправна европейска държава.

Стотици се събраха пред храма "Св. 40 мъченици", за да чуят манифеста, с който преди 115 години княз Фердинанд обявява България за независимо царство.

"Прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят. Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!".

"Това е изключителна дата, изключителен празник, тъй като държавата ни от княжество става царство, вече сме на равно с останалите европейски държави и можем да се чувстваме горди европейци".

"Независимостта е в духа, в съзнанието на човека. От това по-хубаво няма, по-ценно няма."

"Да сведем глави в знак на признателност и почит към първостроителите на съвременна България, които ни завещаха един пример, пример за единство, пример за това как се печели национална кауза в най-тежките и най-преломни съдбини на България. И затова днес, 115 години по-късно, е кощунство да си говорим на наши и ваши", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Независимостта не е само държавнически акт, но и състояние на духа, отговорност на всеки един от нас, казват историците.

"Това зависи колкото от политиците и тяхното желание и патриотична отговорност да бъдат до хората, толкова и от хората, които ги избират. Все пак не трябва да забравяме и нашите отговорности", коментира историкът проф. Петко Петков, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

"Независимостта и васалитета са две състояния на духа. Състояния, при които човек поема отговорност за себе си, а не султана, императора или главния секретар да отговарят за него. Тоест независимостта е създаването на граждани, които могат да носят отговорност за себе си", каза още историкът проф. Милко Палангурски, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".

Венци и цветя на признателност бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта на хълма Царевец и Паметника "Майка България".

Вижте още в прякото включване на Зорница Илиева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по футбол за жени започна с победа в първото издание на Лигата на нациите
Националният отбор по футбол за жени започна с победа в първото издание на Лигата на нациите
Българският национален отбор по баскетбол на колички ще играе за бронза в Сараево
Българският национален отбор по баскетбол на колички ще играе за бронза в Сараево