НОВИНИ

Нови подробности около Манифеста за обявяване на Независимостта на Княжество България

bnt avatar logo
от БНТ
17:09, 22.09.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Общество
Слушай новината

Нови подробности около Манифеста за обявяване на Независимостта на Княжество България. Оказва се, че художникът, изработил тържествения пергамент, е инкрустирал датата на създаване в подписа на княз Фердинанд.

Тържественият вариант на Манифеста, който се пази в Централния държавен архив, е изработен от художника Харалампи Тачев. Той представлява пергамент, към който са скрепени осем кръгли восъчни печати.

Денков: Ще използваме всички уроци, за да получи България място на европейската карта

Всеки печат има свое сребърно ложе и символизира всяко от осемте министерства. Документът се съхранява в сребърен тубус, който е положен в дървено ковчеже с метален обков. А от съвсем скоро се знае и точната дата на изработка.

"Установихме, че самият Харалампи Тачев е инкрустирал и датата на документа в една от завъртулките на подписа на Фердинанд и датата е 2 август 1910 година. Така че имаме и съвсем точна датировка на оригиналния тържествен вариант на Манифеста за провъзгласяване на Независимостта", заяви доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

Румен Радев за празника: Единението и волята са пътят за постигане на националните идеали

Оригиналният текст на Манифеста за обявяване на Независимостта е написан в нощта на 22 септември.

"Истинският текст на Манифеста е написан във влака от Русе до Търново, с който пътува Князът и цялото правителство. Неговият фактически автор е министър-председателят Малинов, който до голяма степен нахвърля текста на коляно. Твърди се, че на гара Две могили, Русенско, влакът прави по-дълъг престой и това дава на Малинов възможност да напише целия текст", допълни доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви".

В църквата "Св. 40 мъченици", където Фердинанд прочита Манифеста, година по-късно се провежда и първото честване на празника. Така датата 22 септември се вписва в тържествения календар на България и се чества всяка година.

Честванията са имали едно дълго прекъсване от 1944 до 1991 година, тъй като 22 септември е поставял тържествата за Септемврийското въстание в сянка. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Автор: Ерика Шаумян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските национали по бокс отпразнуваха Деня на независимостта със спаринг
Българските национали по бокс отпразнуваха Деня на независимостта със спаринг
115 години от обявяване на независимостта на България (Снимки)
115 години от обявяване на независимостта на България (Снимки)