НОВИНИ

Разрешение за ползване на интерконектора с Гърция се очаква днес следобяд

Николай Минков
от Николай Минков
11:09, 28.09.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
живо премиерът инспектира строежа газовия интерконектор комотини
Слушай новината

До 14.00 часа днес се очаква да има разрешение за ползване на интерконектора с Гърция, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той увери, че след излизането на Акт 16 още утре ще бъде изготвен съответния доклад и в петък КЕВР има готовност да обсъди и финалните решения, които са необходими, за да може на 1 октомври интерконекторът да бъде открит официално.

Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева потвърди, че пускането в експлоатация на интерконектора ще понижи цената на синьото гориво у нас.

КЕВР обсъжда намаляване на цената на природния газ

"Благодаря на КЕВР за усилията, и на служебното правителство, успешно да стартира интерконектора на 1 октомври. Видно е и от цената, която заявяваме, и от разликата, която съобщих при доставка, през временната точка и на точка в договора какъв е ефектът върху бизнеса и върху потребителите. Що се отнася до "Булгаргаз" се надяваме, че чрез тези процедури ще постигнем устойчива и добра конкурентна цена. Все пак те са обвързани и с борсите и сме зависими каква е волативността на борсовите индекси. Надявам се такива стресови увеличения да бъдат избегнати, но се намираме в сложна геополитическа обстановка и не всичко е в ръцете на обществения доставчик. Каквото зависи от нас, ще направим, да има добър микс на цената", изтъкна тя.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министерството на земеделието избра студент за съветник на министъра
Министерството на земеделието избра студент за съветник на министъра
Ето как изглежда мястото, ударено от мълния в центъра на София (Снимки)
Ето как изглежда мястото, ударено от мълния в центъра на София (Снимки)