НОВИНИ

Разрешенията за строежи влизат в единен регистър по устройство на територията

мррб създаде единен регистър устройство територията
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:32, 07.10.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще създаде единен регистър по устройство на територията. Той ще обединява в себе си всички регистри, водени от министерството, Дирекцията за национален строителен контрол, областните администрации, общинските администрации и администрациите на районите в градовете с районно делене. Това е една от приетите от правителството промени в Закона за устройство на територията, с които се цели подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса, както и прецизиране на процеса, свързан с предоставяне на административни услуги по реда на ЗУТ.

В регистъра ще се публикуват разрешения за поставяне на преместваеми обекти, рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи и заповеди за премахването им, разрешения за изработване на устройствени планове и техните изменения, актове за одобряването им, както и разрешения за строеж.

Регистърът ще съдържа също удостоверения на консултантите, извършващи оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване строителен надзор, технически паспорти на строежите, актове за въвеждане в експлоатация на строежите и заповеди за премахване на незаконни строежи.

Регистърът ще бъде интегриран с порталите за отворени и за пространствени данни. Всички данни в него ще са достъпни по електронен път. Ще се дадат ограничени права за ползване на отделна информация, без възможност за промени от гражданите.

Условията и редът за публикуване на информация в единния регистър и за поддържането ѝ в актуален вид ще бъдат определени с наредба на Министерския съвет. До неговото създаване издадените актове ще се публикуват по досегашния ред.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Пенев ще надъхва националите по време на плейофа с Унгария за Евро 2021
Димитър Пенев ще надъхва националите по време на плейофа с Унгария за Евро 2021
БФС с драконовски мерки за публиката по време на плейофа с Унгария за Евро 2021
БФС с драконовски мерки за публиката по време на плейофа с Унгария за Евро 2021