НОВИНИ

Разширяват кръга на хората, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита

Вера Александрова
от Вера Александрова
16:19, 05.07.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Депутатите обсъждаха на второ четене Закона за защита от домашното насилие. Проектът е общ от предложенията на ГЕРБ-СДС и на "БСП за България". По-голямата част от предложенията на социалистите обаче се отхвърлят от мнозинството.

От ГЕРБ-СДС отбелязаха, че това е чакан законопроект, с който ще се уреждат проблеми, свързани с домашното насилие. Екатерина Захариева посочи, че средно с около 10% се увеличава броя на подадените сигнали и издадените заповеди за незабавна защита. В промените се създава Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, задължава се насилникът да посещава психологическа помощ за преодоляване на агресивното си поведение.

"Само от началото на годината 13 жени са загубили живота си от техни интимни партньори или съпрузи", акцентира Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

Гюнер Ахмед от ДПС обърна внимание на недоверието в държавата и институциите и попита реторично как ще се убедят хората, че с тези промени ще се защити животът им.

"Борбата изисква и много човешки усилия, които трябва да са общи между всички нас. Да обърнем внимание на обучението, възпитанието, както и на бавното правораздаване", коментира Ахмед.

БСП изразиха опасения, че част от промените реално са отказ от грижа за българските деца, пострадали от насилие и прехвърляне на тази задача към неправителствените организации. Виждат противопоставяне на едни групи на други и в частност на деца срещу родители.

"Правителството и това мнозинство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат поставени отвън две задачи – едното е да вкара България във войната, другото е да вкарат "джендър идеологията", и когато изпълнят тези две задачи, това правителство ще се саморазпусне", каза Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България".

Настимир Ананиев от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" ѝ отговори, че определя гражданските организации като нещо много страшно. Напомни, че общините имат право да вземат решение дали те да предоставят услугата или да работят с НПО-та.

"Спекулацията, че може да се отнеме дете, защото не му се дава шоколад, е абсолютна гротеска. По отношение на НПО-тата, които ще ви вземат децата - няма такива текстове в закона", каза Калина Константинова от ПП-ДБ.

Според "Възраждане" ползата от промените ще бъде нулева. "Има такъв народ" посочиха, че предложенията, които се правят, са корективни и предопределят нещата да останат такива, каквито са.

Днес депутатите приеха на второ четене част от текстовете в проектозакона. Решиха да се разширява кръга на хората, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита. Това са всеки пострадал от домашно насилие, извършено от роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително на лицето, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство, както и от лице, което е съпруг или бивш съпруг на родителя, както и лице, на което са възложени грижи за детето, или лице, на което детето е поверено.

Актовете на домашно насилие могат да се извършват и чрез действие или бездействие, решиха още народните представители. Обсъждането на останалите текстове ще продължи в следващите дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус привлече 16-годишния нападател на Пирин Благоевград - Марсел Бибишков
Ювентус привлече 16-годишния нападател на Пирин Благоевград - Марсел Бибишков
В енергийната комисия гласуваха "за" разговори с Украйна за продажбата на съоръженията за АЕЦ "Белене"
В енергийната комисия гласуваха "за" разговори с Украйна за продажбата на съоръженията за АЕЦ "Белене"