НОВИНИ

Реакции на политиците за атентата срещу Гешев: От солидарност до опит за осуетяване на правосъдната реформа

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:15, 02.05.2023
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Снимка: БТА - Архив
Слушай новината

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че атентатът срещу главния прокурор ще доведе до лоши последици за България, а председателят на ДСБ ген. Атанас Атанасов видя инсценировка и опит за осуетяване на съдебната реформа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов осъди опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев, но допълни, че не е запознат с разследването. Коментара си той направи от Русе, където посети обновения храм "Св. Петка".

"Атентат, срещу който и да е човек, е зловещо нещо. Особено с взрив. Знаете аз бях потърпевш. Цветелина я взривиха навремето и знам какво изпитват семействата. Това е акт, който застрашава живота не само на главния прокурор и на семейството му, но може при грешка да застраши живота и на всеки случаен, затова го осъждаме с цялата сила, която имаме. Абсолютно му съчувствам за това, което му се е случило пред семейството му и пред децата му, едно от които е малко, това е чудовищен акт", каза Борисов.

Борисов: Осъждаме опита за атентат срещу Гешев, това е чудовищен акт

По думите му това амбицира още повече депутатите му да довършат съдебната реформа, а подобни престъпления били оставени от неговото правителство в миналото.

"След като могат да посегнат на главния прокурор, значи могат да посегнат на всички. Шансът е, че той е бил в брониран автомобил. Искам да убедя всички, че такова грозно събитие, този атентат, който влачи лоши последици за България. Не успяват да взривят и реформата, която сме започнали", каза още той.

Борисов цитира и книга на Алексей Петров.

"И там най-добре и най-ясно е обяснено що е то тероризъм, какви са му целите, какви са му задачите. С две думи да не я пресъздават. Това е създаване на хаос, на страх, да накараш едно лице или група от хора, система или цяла държава да се съобразят с друго мнение, с други приоритети", каза Борисов.

От вторите в парламента - коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" посочиха, че осъждат всички действия, насочени към дестабилизация на институциите и държавата.

"Разчитаме, че ще бъдат положени всички усилия да се изясни обективната истина в този случай, макар да имаме съмнения дали има капацитет това да стане. Но в тази връзка искам да кажа, че също така сме убедени, че този опит за атентат, както е определен, има за основна цел да осуети радикалната реформа в прокуратурата чрез героизиране на жертвата, в случая на главния прокурор. Не бих искал да навлизам тук в професионални детайли, но има очевидни факти на инсценировка", каза Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

От "Възраждане" заявиха, че това е посегателство срещу държавата.

"Смятаме, че такива актове трябва да бъдат осъждани и се надяваме службите да установят извършителите и да ги накажат", каза Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ написа във Фейсбук, че опитът за атентат срещу главния прокурор е акт срещу държавността и националната сигурност на страната.

Карадайъ: Опитът за атентат срещу главния прокурор е акт срещу държавността и националната сигурност

Дойде коментар и от депутата му Петър Чобанов.

"Трябва да бъде разследвано много внимателно и да знаем, че не бива да се посяга на институциите и това, което наричаме държава", каза Чобанов.

След като вчера запазиха мълчание, днес от БСП разпространиха позиция.

"БСП осъжда посегателството срещу главния прокурор, което възприемаме като посегателство срещу институцията. Настояваме за бързо и резултатно разследване и наказания за виновните. Изразяваме загриженост от опасността за задълбочаваща се дестабилизация на институциите. Настояваме за въздържане от крайни политически позиции и действия, които биха допринесли за създаване на атмосфера на страх и несигурност в обществото", се казва в позицията на БСП.

А от най-малката партия в парламента - "Има такъв народ" посочиха, че това е опит за убийство.

"Независимо от качествата на Гешев, вътре са били жена ми и децата му. Той, добър или лош, е главен прокурор. Това е недопустимо", каза Тошко Йорданов, ИТН.

От ИТН посочиха и че това вече се отразява на имиджа на България.

АТЕНТАТ СРЕЩУ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА ще обжалва наказанието от два мача лишаване от домакинство
ЦСКА ще обжалва наказанието от два мача лишаване от домакинство
Кузманов отпадна на старта на основната схема в Прага
Кузманов отпадна на старта на основната схема в Прага