НОВИНИ

Владислав Панев: Готови сме на отстъпки за комисиите в НС, ако имаме подкрепа за правителство на малцинството

bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 02.05.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

ПП-ДБ са готови на отстъпки за парламентарните комисии, ако получат подкрепа за правителство на малцинството. Това каза в "Още от деня" депутатът Владислав Панев от ПП-ДБ.

По думите му обаче комисиите все още не са обсъждани с ГЕРБ-СДС, а правителство на малцинството ще е много зависимо от Народното събрание.

"Обявихме още по време на предизборната кампания условията, при които ще формираме правителство - без министри на ГЕРБ, без да подкрепяме мандата на ГЕРБ. Сега, напълно прозрачно, още преди президентът да е връчил първия мандат, обявяваме какъв би бил съставът на Министерския съвет", каза Панев.

Съставът на проектокабинета на ПП-ДБ е подбран от Николай Денков и по думите на Панев тези министри биха могли да извършат необходимите за България реформи.

Лидерите на ПП-ДБ ще преценят дали да има лидерски срещи и разговори с другите партии, когато дойде времето за втория мандат, посочи още Панев. Попитан защо Асен Василев е предложен за министър на финансите, той отговори:

"Според мен Асен Василев е човек, който определено разбира от финанси. Преценката на акад. Денков е такава, че той е изключително необходим на кабинета в момента заради това, че ще се внася бюджет за 2023 г., предстои и за 2024 г. Икономическите условия в България в момента са коренно различни от миналата година."

Борисов за проектокабинета на ПП-ДБ: В този вид няма как да има правителство

Според Панев вървим към глобална рецесия и на България е нужно умело ръководство в икономическата сфера. По думите му атентатът срещу Иван Гешев също може да повлияе зле на икономическата ситуация.

"Кой ще инвестира в страна, където световните медии тръбят, че има атентат срещу главния прокурор?"

България трябва правилно да инвестира еврофондовете и средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, за да има успех, коментира депутатът.

"Една от причините, поради които не искаме кабинет с ГЕРБ е, че манталитетът от последните 15 години е за обогатяване през еврофондове на малцина - на олигарси, на местни феодали, на феодализиране на цели отрасли от икономиката".

Панев все пак е оптимист, че ще има редовен кабинет.

"За мен все още водещ вариант е кабинет с втория мандат, с министър-председател акад. Денков. С какви гласове - за това ще поканим в началото на втория мандат всички парламентарни групи, за това и говорим с ГЕРБ още от учредяването на Народното събрание. Математиката на парламентарните избори е такава - мнозинство се прави най-лесно с двете най-големи групи".

Все още няма свикана нова среща между първите две коалиции, но такава би трябвало да бъде насрочена скоро, каза Владислав Панев.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов отпадна на старта на основната схема в Прага
Кузманов отпадна на старта на основната схема в Прага
Напусна ни операторът Олег Георгиев
Напусна ни операторът Олег Георгиев