НОВИНИ

Реакциите на партиите след отстраняването на Андрей Гюров от БНБ

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:18, 17.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Не закъсняха и политическите реакции след като вчера Андрей Гюров беше остранен като подуправител на БНБ. Самият той ще обжалва решението.

Гюров е предложение на "Продължаваме промяната" и бе избран за подуправител през юли миналата година с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Мотив за отстраняването му е решение на антикорупционната комисия, според което той не може да е поуправител след като е участвал в търговско дружество.

Ето и част от политическите коментари по темата:

Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС: Компетентният орган, комисията за противодействие на корупцията се е произнесла по отношение на дейността на господин Гюров и е установила несъвместимост. Съгласно закона за БНБ, Управителният съвет е взел решение за изпълнение на това решение на комисията. Оттук нататък пред господин Гюров стоят две алтернативи, едната е да приеме решението, другата е да обжалва.

Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Правят впечатление обаче усилията на БНБ преди административния съд да се произнесе и тук ключовият въпрос е защо толкова много бързат. Дали това не са усилия за отстраняване на потенциален кандидат за служебен министър-председател на България.

Димо Дренчев, "Възраждане": Няма как той да бъде в листата поради две причини. Първата е, както знаете, становището на БНБ - че няма как нейните подуправители да се забъркват в политическия процес, това е становището и на ЕЦБ. Това, което мен ме притеснява, е дали тези решения, които БНБ е взело, както и управление "Емисионно" е взело с подписите на Гюров, дали няма да бъдат атакуеми оттук насетне в съда.

Корнелия Нинова, "БСП за България": Изглежда ми, че отново държавна институция пада жертва на междупартньорските отношения между ГЕРБ и ПП-ДБ. И този проблем трябва да се прехвърли върху цялата система, това е лошото, че отново заради политически заигравки се поставя под риск една сериозна институция. Иначе, има ли конфликт на интереси, разбира се, трябва да бъде освободен човекът, по-важно е, че сега трябва да се избере друг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В очакване на срещите с ПП-ДБ: Какви са шансовете за реализиране на втория мандат?
В очакване на срещите с ПП-ДБ: Какви са шансовете за реализиране на втория мандат?
Пожар изпепели няколко къщи край ямболските села Горска поляна и Воден
Пожар изпепели няколко къщи край ямболските села Горска поляна и Воден