НОВИНИ

Реакция срещу агресията: Как можем да защитим жертвите на насилие?

bnt avatar logo
от БНТ
09:18, 09.08.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

За насилието над жените, средствата за тяхната защита в българското законодателство, както и за различни начини за оказване на помощ на пострадалите - в студиото на "Денят започва" коментираха адвокат Силвия Петкова и психологът Ани Владимирова.

Бързите законодателни промени никога не са правилният отговор на възникнал обществен проблем. Тенденцията в последните години да се приема законодателство по т.нар. "бърза писта" разкрива два проблема. Първият е, че нашият законодател няма опит. И вторият е, че макар да имаме форма на гражданско общество, то критикува, но не предлага. Всеки един български гражданин има право да предложи на Народното събрание някаква правна уредба, която смята, че е необходима. И да даде становище по всеки един проект на закон. А народните представители имат задължение поне да го обсъдят в съответната комисия. Това каза адвокат Силвия Петкова.

През последните години напрежението е изключително нагнетено. Импулсивността, която последва вследствие на това напрежение, тя е и в агресорите, и в обществото, и в законодателството. Желанието бързо да се освободим от напрежението не води до решение. Нужно е спадане на напрежението, връщане на разума и вземане на решения. Но началото е дадено, обясни психологът Ани Владимирова.

Отчуждението е диагноза повече от 20 години. И за съжаление тази диагноза прерасна в дехуманизация, допълни Владимирова.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уулвърхямптън остана без треньор няколко дни преди старта на новия сезон
Уулвърхямптън остана без треньор няколко дни преди старта на новия сезон
Филип Кръстев дебютира с гол за ФК Лос Анджелис в САЩ
Филип Кръстев дебютира с гол за ФК Лос Анджелис в САЩ