НОВИНИ

"Референдум": 75% от българите не одобряват премиерът да е и външен министър

референдум българите одобряват премиерът външен министър
bnt avatar logo
от БНТ
21:37, 23.04.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер да бъде и министър на външните работи е решение на текущия казус в кабинета, който по-скоро не се приема в обществото.

75 на сто от запитаните в проучване, проведено от "Галъп" специално за предаването "Референдум", декларират неодобрение служебният премиер Димитър Главчев да съвместява и длъжността на министър на външните работи. 20% обаче заявяват одобрение, а малцина не могат да отговарят.

На фона на тези нагласи, множеството скандали и сравнително ниско обществено доверие, белязали началото на служебното правителство, назначено по новите правила, българите все пак считат, че искането на вот на недоверие на това правителство е безсмислено (79%). 15 на сто подкрепят заявения вот на недоверие, а 6% не могат да преценят.

Народното събрание носи отговорност за това кои са министрите, а от тази гледна точка - и причините за скоростната им смяна и скандалите около тях, смята мнозинството от запитаните респонденти. 67% отговарят така, тъй като парламентът е приел измененията в Конституцията, които налагат новите правила за избор. 17% смятат, че отговорност за назначенията носи най-вече служебният премиер, тъй като той предлага конкретните личности.

Една десета застават зад позицията, че отговорност за личностите в служебния кабинет носи президентът, тъй като издава указа за назначение. 6 на сто се колебаят и не могат да отговорят.

Изследването е проведено между 22 и 23 април и 2024 г. по специална панелна методика, разработена за предаването "Референдум".

Гледайте предаването ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел нареди нови евакуации в Северна Газа
Израел нареди нови евакуации в Северна Газа
Левски отново излъга Миньор 2015 в края на редовния сезон в НБЛ, Академик Пловдив разби у дома Берое
Левски отново излъга Миньор 2015 в края на редовния сезон в НБЛ, Академик Пловдив разби у дома Берое