НОВИНИ

Рекорден брой заявления за подвижни урни в Кърджалийско - има ли нарушения?

bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 14.11.2021
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Рекорден брой заявления за гласуване с подвижна избирателна секция са подадени в Районната избирателна комисия в Кърджали. За изборите 2 в 1 са разкрити 42 подвижни избирателни секции, които да обиколят всички населени места от областта, където има желаещи да упражнят правото си на вот. Вече тече полицейска проверка на подадени заявления за гласуване от вкъщи.

Общо около 2000 са подадените заявления от хора в Кърджали и областта, които декларират, че не могат физически да стигнат до урните заради различни заболявания. Затова избирателите получават възможност да гласуват буквално на двора или в дома си.

Законът предвижда това да става само с ТЕЛК-ово решение, а отскоро и с епикриза за здравословно състояние. Днес разбрахме, че може и с бележка от личния лекар.

Съмненията за злоупотреби предизвикаха и проверки. От "Икономическа полиция" са изискали цялата документация от Районната избирателна комисия за тези, които са подали заявления за подвижна урна.

Пепелище е само на няколко километра от Кърджали. Има 645 жители, изборна секция с машина и седем човека със заявления за гласуване с подвижна избирателна секция. Всички в списъка са с решения от ТЕЛК за инвалидност, обяснява кметът на селото.

На един от посетените адреси ставаме свидетели как възрастен мъж попълва и пуска бюлетина от името на жена си. След като гласувал в редовната секция в селото Мехмед Юсеин участва и във вота с подвижната урна. Казва, че прави така от 1998 година, защото съпругата му не може.

- Инвалид над 95 процента е. Не може да говори, не знае имената и буквите и всичко.
- Тя ли ви каза как да гласувате?
- Не може да каже тя.

Опитваме се да попитаме председателя на подвижната избирателна секция за създалата се ситуация, но той отклонява въпроса ни с репликата, че не му се говори. На следващия адрес отново попадаме на нарушение. Възрастна жена с почти загубено зрение получава бюлетините, влиза в къщата да ги попълни, а членовете на комисията, урната и кмета остават на двора.

От Районната избирателна комисия в Кърджали обясниха, че в списъците за гласуване с подвижна урна се вписват само трудно подвижни хора, които не могат физически да стигнат до урните. За това полицията започва проверка на подадените заявления.

Репортер: Димитър Димитров

ВСИЧКО ЗА ВОТА - КАК ГЛАСУВАХА ПОЛИТИЦИТЕ, КАКВО СЕ СЛУЧИ В СЕКЦИИТЕ, РЕЗУЛТАТИ, РАВНОСМЕТКИ И ИЗВОДИ - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2 часа на опашка да гласуват чакат избиратели в столичен квартал
Над 2 часа на опашка да гласуват чакат избиратели в столичен квартал
Синът на загинал в пожара в Сливен пред БНТ: Баща ми е блъскал по вратата, били са заключени
Синът на загинал в пожара в Сливен пред БНТ: Баща ми е блъскал по вратата, били са заключени