НОВИНИ

Рекордни инвестиции от 7 млрд. лв. в българската икономика отчита министърът на иновациите

Чрез въвеждане на иновации българският бизнес ще се развива в бъдеще, заяви министърът Милена Стойчева

bnt avatar logo
от БНТ
14:20, 09.01.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Към момента тече процедура за внедряване на иновации в български предприятия, които ще дадат възможност за производство на високотехнологични продукти и предлагане на нови услуги.

"Чрез въвеждане на иновации българският бизнес ще се развива в бъдеще и ще определя моделите си на конкурентноспособност", заяви във Варна министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Тя допълни, че по този начин не само едрият бизнес, но и дребните предприемачи ще намерят подходящата възможност за развитие. Чрез иновации ще се инвестира и в хората, и в интелектуалния потенциал на страната.

Снимка: Pixabay

Според министъра това е единственият път, по който българската икономика може да стане конкурентноспособна и да се сравнява с най-развитите стрaни от Европейския съюз. Тя допълни, че научната и развойна дейност в ерата на технологиите, в която живеем, е в основата на развитието на икономиката на знанието. Процесът на взаимодействие между наука и бизнес трябва да се ускори и затова тази година е заложен значителен финансов ресурс и възможности за кандидатстване по такива проекти.

Министър Стойчева акцентира и на рекордните инвестиции в българската икономика за миналата година, които са над 7 милиарда лева, от които над 600000 лева в иновативни технологии. Тя изрази надежда, че през тази година инвестициите ще се удвоят.

Милена Стойчева беше във Варна за среща с местната власт, представители на бизнеса и висшите учебни заведения в града за определяне на направленията и технологиите за развитие и икономически растеж на региона.

Автор: Петко Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кучешкото месо излиза от менюто на южнокорейците
Кучешкото месо излиза от менюто на южнокорейците
15 милиона лева за развитие на спортните клубове през годината
15 милиона лева за развитие на спортните клубове през годината