НОВИНИ

Ремонт на ремонта: Четири пъти поправят покрив на училище във Варна

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деян Михайлов
09:45, 30.03.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Покривът на средно училище "Димчо Дебелянов" във Варна отново има нужда от ремонт, пореден за последните години. През 2019 година училището беше основно ремонтирано с европейски средства. Само две години след това се оказа, че покривът е опасен и последваха още 4 ремонта.

В ремонта на училището са инвестирани 2,5 милиона лева европейски средства. Фирмата изпълнител отказва да поеме отговорност, защото обектът е бил приет без забележки от РДНСК.

"Изпълнителят отказва да покрие гаранционните условия, които е поел, и затова е търсена друга фирма, която да отстрани дефектите. Тя е свършила работата си, приети са свършените работи с множество забележки отново и сега тече третата обществена поръчка", заяви Пламен Китипов, заместник-кмет по инженерната инфраструктура.

Поредният четвърти ремонт ще струва 470 000 лева от общинския бюджет. Не предвижда конструктивни промени, а само аварийно отстраняване на дефектите.

"След като бъде установено окончателното състояние на извършените строително-монтажни работи, тогава ще бъде изяснено дали ще бъде платено, какво ще бъде платено, какви санкции ще бъдат наложени. Със сигурност има просрочване на обекта, което води до санкции, лошото качество също вероятно ще доведе до санкции. Сумите все още не са изяснени", допълни Пламен Китипов.

Докато текат ремонтите, децата продължават да учат в сградата, която на места е оградена за тяхна безопасност. В училището се водят занятия в едносменен режим.

"Създадена е необходимата организация, за да ни е спокойно. Обезопасили сме всички, които биха предпоставили опасност от падащи предмети. Работниците влизат през двора на училището и се качват на покрива. Тези дейности към настоящия момент са финализирани", коментира Калина Нушева, директор на СУ "Димчо Дебелянов".

Междувременно кметът на Варна Благомир Коцев поиска пълно разследване на всички нарушения, свързани с ремонта на училището.

"По съдебен път има заведени дела срещу първоначалния изпълнител, който носи гаранцията за изграждането на покрива, но това е процес, който ние сме заварили. Към настоящите изпълнители все още сме във взаимоотношения, които не предполагат други санкции", каза още Пламен Китипов.

За да са в безопасност децата по време на ремонта строителните материали ще се внасят в училището преди 7.00 и след 20.00 часа, както и през почивните дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антоанета Цонева: Отношението към Главчев зависи от министрите на вътрешните работи и на електронното управление
Антоанета Цонева: Отношението към Главчев зависи от министрите на вътрешните работи и на електронното управление
74% от германците оценяват смяната на времето като ненужна
74% от германците оценяват смяната на времето като ненужна