НОВИНИ

Ремонтът около храм "Св. Александър Невски" няма да попречи на службата за Великден

Цанка Николова
от Цанка Николова
09:10, 15.04.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Ремонт в навечерието на Великден. Преди да влязат в катедралния храм "Св. Александър Невски" миряните виждат заграждения от северната и западната страна на храма. Ремонтът започна още в средата на миналата година.

Смирение и заграждения. Надежда и пясък. Труден е пътят до катедралния храм в навечерието на един от най-светлите празници тази година.

"За Великден ще бъде направена необходимата организация и там, където има строителни дейности всичко ще бъде заградено, обезопасено. Направено е вече временно осветление. Около самия храм-паметник няма да има никакви строителни дейности, така че хората да могат да обикалят, така че доколкото е възможно сме се съобразили", обясни Ангел Джоргов, зам.-кмет по строителство в Столичната община.

И ако сега ремонтът създава неудобства за някои хора, то след края му вероятно доволните ще са повече.

След ремонта част от улица "Оборище" пред храм-паметника "Св. Александър Невски" ще остане затворена за автомобили. Така от общината смятат да направят повече пешеходни зони в столицата.

С великолепието си най-големият православен храм у нас е финалната точка на двучасовите безплатни туристически обиколки в София.

"Общо взето се налага да си променяме маршрута, да правим козметични промени, за да можем да заобикаляме. Свикнали сме да се съобразяваме и да се адаптираме към промените в средата. Разбира се, такива временни неудобства са нормални. В крайна сметка всичко е за добро", каза Стефан Огнянов, екскурзовод в София.

Лорена за първи път посещава София. Идва от Хърватия с приятели и е впечатлена от столицата ни. На ремонтите отвръща с намигване и усмивка.

"Обиколката беше наистина интересна, много образователна. Но ремонтът тук леко загрозява цялата картинка. Видяхме ремонти на много места в града, което несъмнено влияе на цялото преживяване. Но е нормално да има такива дейности, така че прощавам на всички замесени".

"Изцяло се полагат нови настилки по тротоарите, ново улично осветление, където е имало канали и водопроводи, а на пътните платна, където има нужда от пренареждане на паважната настилка, това нещо се извършва", обясни Ангел Джоргов.

За катедралния храм ще има и ново ефектно осветление, а очакванията са до лятото ремонтът да приключи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Калояна Налбантова е на два четвъртфинала на турнир по бадминтон в Нидерландия
Калояна Налбантова е на два четвъртфинала на турнир по бадминтон в Нидерландия
Райо Валекано победи Осасуна за първа победа в Ла Лига от началото на февруари
Райо Валекано победи Осасуна за първа победа в Ла Лига от началото на февруари