НОВИНИ

Създателят на "София филм фест" е сред отличените от Чарлз III българи - вижте какво разказа пред БНТ

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:42, 14.04.2023
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Британският крал Чарлз Трети е присъдил почетни отличия на двама българи в знак на признание за значителния им принос към укрепването на отношенията между Великобритания и България, съобщи британското посолство в София.

Това са Стефан Китанов - създател и директор на "София филм фест", и Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на британското посолство в София. Пред БНТ Стефан Китанов разказа, че е отправил предложение към Чарлз Трети.

Китанов разбира през януари, че ще бъде удостоен със званието Почетен член на Ордена на Британската империя.

"Аз и целият ми екип сме много щастливи от това признание, защото означава, че трудът ни има резултат", казва той.

През 1993 г. и 1994 г. в партньорство с Британския съвет в София и Лондон Стефан Китанов организира два емблематични фестивала за кино и музика - Рок Филм Фест. Две години по-късно за първи път у нас представя филмите на "Монти Пайтън" пред българската публика.

Натрупаният опит през годините прераства в създаването на Международния филмов фестивал София Филм Фест, който е един от ключовите фестивали не само у нас, но и в Централна и Източна Европа.

"Моята кауза е киното да достига до зрителите", споделя Стефан Китанов

"Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители", коментира Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания в България.

"В партньорство с Британския съвет тук са пристигали изключителни имена на британското кино, сред които още двама членове на групата "Монти Пайтън" - това са Майкъл Пейли и Тери Гилиъм", обясни Стефан Китанов.

Официалната церемония предстои през месец май или началото на юни. Тя ще се състои в резиденцията на британския посланик.

"Получаването на този орден ми даде възможност, отговаряйки на крал Чарлз Трети, да му предложа при следващата му визита в България да засади дърво до дървото на Джералдин Чаплин - дъщерята на най-великия британец в киното. Това зад мен е една магнолия, която съм засадил преди десет години в Трън. Тази година засадих също магнолия в гората на София Филм Фест. Призовавам всички зрители на БНТ да бъдат градивни и да засадят дървета, защото всички имаме нужда да сме в хармония с природата", каза Стефан Китанов.

С медала на Британската империя за принос към укрепването на британско-българските отношения ще бъде награден още един българин - градинарят в британското посолство в София Валентин Въльовски. В продължение на 30 години мъжът развива и поддържа градината на резиденцията. В нея растат 38 дървета, 30 пълзящи рози и 300 розови храста. През 1998 г. крал Чарлз, тогава принц на Уелс, засажда орех, превърнат от Въльовски в главния елемент на градината.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Петев: Спечелихме скъпоценни три точки
Ивайло Петев: Спечелихме скъпоценни три точки
Конституционният съвет на Франция одобри пенсионната реформа на Макрон
Конституционният съвет на Франция одобри пенсионната реформа на Макрон