НОВИНИ

На Разпети петък хиляди минаха под Христовата плащеница и се помолиха за здраве и благополучие

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:07, 14.04.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Днес е Разпети петък, най-тъжният ден за Христовата църква. Денят на Разпятието на Иисус Христос, но и ден за равносметка и покаяние преди да дойде Възкресението. Във всички православни храмове на страната днес беше изнесена Христовата плащеница, символ на Гроба Господен.

В 18 ч. в църквата "Св. Неделя" започна Опелото Христово - отслужи го викарият на патриарх Неофит - белоградчишкият епископ Поликарп.

По традиция Опелото Христово се служи в центъра на храма, където сутринта пред разпятието бе поставена и Христовата плащеница - символ на на Гроба Господен. През целия ден хората минаваха под нея, за да измолят здраве и благоденствие.

На Разпети петък свършва земният път на Божия син. По пладне издигнали Разпятието и го приковали. От двете му страни били кръстовете на двамата разбойници. Единият се покаял и получил спасение. След пладне Иисус се обърнал към небесния си отец, попитал защо го е изоставил и с думите, че се оставя в ръцете му, издъхнал. Вечерта учениците му Йосиф Ариматейски и Никодим повили тялото му в плащеницата на Йосиф и го положили в пещера.

"За всички християни това е денят на най-голямо смирение, тъй като знаем предвечно съществуващият Бог, нашият създадател, нашият баща отдаде родният си син, с който са всъщност едно и също, за да ни отвори отново райските двери, които бяха затворени за нас при грехопадението", каза отец Антоний, катедрален храм "Св. Ал. Невски".

В края на вечернята, която се отслужва днес, от олтара на храма беше изнесена Христовата плащеница, символ на гроба Господен. С нея свещениците обиколиха три пъти около Разпятието Христово и я положиха пред него. По традиция днес миряните минават под плащеницата, за да измолят здраве и божие благоволение.

"Символът е влизането в Гроба Господен. Ако отидете и в Йерусалим, ще видите, че влизайки в Гроба Господен, там, за да влезеш, трябва да се наведеш. Едно такова съпогребване, препогребване, поклонение на Гроба Господен", обясни отец Антоний.

Вярва се, че всеки, който мине под плащеницата, ще отнесе в дома си и частица от Иисус Христос.

В края на Опелото Христово камбаните на храм "Св. Неделя" забиха траурно, а свещеници и миряни излязоха и в литийно шествие обиколиха храма, носейки плащеницата в ръце и така символизирайки погребението Христово. Утре е Велика събота - наша църковна делегация ще лети до Йерусалим, за да донесе оттам Благодатния огън.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан вкара над сто точки на Черно море Тича във Варна
Балкан вкара над сто точки на Черно море Тича във Варна
Рилски спортист победи като гост Ямбол в НБЛ
Рилски спортист победи като гост Ямбол в НБЛ