НОВИНИ

Републиканецът Кевин Маккарти е новият председател на долната камара на Конгреса на САЩ

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
08:46, 07.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
републиканецът кевин маккартни новият председател долната камара конгреса сащ
Слушай новината

След 15 гласувания, Камарата на представителите на американския Конгрес избра своя председател. Това е републиканецът Кевин Маккарти от щата Калифорния. Той зае третия по важност пост в Съединените щати.

Кевин Маккарти оглави Камарата на представителите след изтощителна конфронтация с крайно десни съпартийци републиканци, близки до бившия президент Доналд Тръмп.

За първи път от 100 години изборът на председател не беше в един тур, въпреки че Републиканската партия контролира долната камара. Наложиха се 14 гласувания и чак след 15-ото победителят събра 216 гласа срещу 212 за съперника му демократ. Шестима законодатели не подкрепиха никого.

Според медиите Маккарти е направил доста отстъпки на опонентите си като ограничения в срока и условията за пребиваването му на поста както и място във влиятелна комисия. Още един фактор е решил изхода от ситуацията.

"Искам особено да благодаря на президента Тръмп. Мисля, че никой не се съмнява в неговото влияние. Той помогна за получаването на тези окончателни гласове", каза Маккарти след избора си.

57-годишният Маккарти е син на пожарникар и домакиня от Калифорния. Родителите му са демократи. Започва малък бизнес на 21. Става парламентарен асистент, после местен народен избраник.

Влиза в Конгреса през 2006 година. Издига се до лидер на републиканците в долната камара през 2014 та. Противниците му го обвиняват, че се е продавал на всеки в продължения на десетилетия, но в крайна сметка той успя да спечели най-важния вот.

Президентът демократ Джо Байдън поздрави Маккарти и го призова да ръководи отговорно, в интерес на американците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученик откри кадмий в Дунав край Силистра, концентрацията му не е опасна
Ученик откри кадмий в Дунав край Силистра, концентрацията му не е опасна
Украински стартъпи участват в технологичното изложение в Лас Вегас
Украински стартъпи участват в технологичното изложение в Лас Вегас