НОВИНИ

Решението на КС за имунитета на държавния глава предизвика редица коментари

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:36, 31.07.2020
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Решението на Конституционния съд по питането на главния прокурор за имунитета на държавния глава предизвика редица коментари.

Според преподавателя по наказателно право Пламен Панайотов президентът/вицепрезидентът не може да бъдат разследвани, дори и проверявани от "Пътна полиция", ако управляват автомобил по време на мандата си.

Президентът и вицепрезидентът не може да бъдат разследвани по подозрения за извършени престъпления, обясни пред БНТ проф. Пламен Панайотов след вчерашното решение на Конституционния съд.

"Те не носят отговорност. Подчертавам - никаква отговорност за действията, извършени в изпълнение на техните функции, освен за държавна измяна и за нарушаване на Конституцията", заяви проф. Пламен Панайотов - ръководител катедра"Наказателно право",СУ "Св. Климент Охридски".

Според Пламен Панайотов президентът и вицепрезидентът не може да бъдат призовавани на разпит по разследвания, нито да им се снемат обяснения по предварителни проверки. Също така от тях не може да се изискват никакви документи.

"Не може също така, да речем, ако президентът има навикът, както някои други отговорни фактори в държавата, да управлява сам МПС, да бъде спрян и проверен дали е употребил наркотици, дали е употрeбил алкохол", допълни проф. Панайотов.

Той посочи, че Конституционният съд дава ясен отговор как се процедира, ако има данни, че президентът и вицепрезидентът, преди да заемат поста си, са извършили например длъжностно престъпление, свързано с предишна работа.

"Да се осъществи наказателна отговорност и в този случай би могло, едва след като бъде прекратен мандатът на президента", категоричен беше професорът.

Преподавател по конституционно право Наталия Киселова смята, че решението по питането на главния прокурор не е добро.

"Защото част от въпросите бяха излишни, тъй като според мен всеки, който е преминал курса по обучение в Юридическия факултет, можеше да си отговори на 4 от въпросите, а първите два въпроса, според мен Конституционният съд ги тълкува прекалено разширително", заяви тя.

Противоположно обаче е мнението на Борислав Цеков.

"Опровергани бяха становищата, че президентът/вицепрезидентът не могат въобще да бъдат разследвани, т.е. че има абсолютно процесуална пречка за каквито и да е следствени действия", смята д-р Цеков.

Според него ясно е посочено, че президентът и вицепрезидентът не може да бъдат арестувани, подслушвани, не може да бъде претърсвано жилището им, кабинетите им. Но нито сградата, в която се помещава президентът, нито неговите служители имат конституционна защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецпрокуратурата и прокуратурата в Италия работят по делото "Бобокови"
Спецпрокуратурата и прокуратурата в Италия работят по делото "Бобокови"
Полицията блокира автошествието, тръгнало да блокира "Тракия"
Полицията блокира автошествието, тръгнало да блокира "Тракия"