НОВИНИ

Иван Гешев: Прокуратурата е спазила и ще продължи да спазва законите на България (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:20, 31.07.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Главният прокурор Иван Гешев коментира двете тълкувателни решения на Конституционния съд от вчера. Според Иван Гешев с решението, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, е рухнал митът за всесилния и неконтролируем главен прокурор. А от решението за имунитета на президента и вицепрезидента, според Гешев, става ясно, че прокуратурата е спазила и ще продължи да спазва законите.

Според Иван Гешев решението на Конституционния съд и мотивите към него трябва да се прочетат внимателно и не трябва да се спекулира с тях.

"След като отговори Конституционният съд, стана ясно, че са имали нужда от тълкуване. Стана ясно и следното нещо от отговорите на това конституционно решение и описаното в него, а то е ясно, че Прокуратурата е спазила и ще продължи да спазва законите на Република България", заяви главният прокурор.

Гешев коментира още, че оттук нататък само наблюдаващите прокурори са тези, които ще преценяват какво да правят с разследвания, по които би имало данни или доказателства, свързани с президента. В началото на годината от прокуратурата съобщиха, че се спира досъдебно производство, по което има данни за лице с имунитет. Обвинител номер едно коментира и решението на Конституционния съд за разследвания срещу главния прокурор.

"Рухна митът за всесилния и неподлежащ на контрол български главен прокурор. Мит, който беше разпространяван от политически среди и НПО-та, които целта им е да бъде унищожена българската прокуратура. Този мит рухна с решението на Конституционния съд. И това решение е ясно, че българският главен прокурор не може да контролира разследвания, които са водени срещу него", коментира още главният прокурор.

Гешев беше в Ямбол, където МВР и прокуратурата са открили нарколаборатория. Тя е била разположена на 3 етажа в бившата административна сграда на местния ТЕЦ. В нея са намерени над 2000 конопени растения, над 1000 литра препарати, използвани за обработката им, както и над 20 кг готова за пласиране марихуана. Един е задържан, а другите му съучастници се издирват.

Пред окръжната прокуратура в Ямбол дойде протестиращ, който иска оставката на Гешев.

Разговор между двамата обаче не се проведе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията блокира автошествието, тръгнало да блокира "Тракия"
Полицията блокира автошествието, тръгнало да блокира "Тракия"
Антиправителствени протести в страната и днес
Антиправителствени протести в страната и днес