НОВИНИ

Рибари от Бургас излязоха на мълчалив протест в подкрепа на промените за озаконяване на постройките им

bnt avatar logo
от БНТ
20:56, 30.01.2021 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Рибари от Бургас излязоха на мълчалив протест заради отлагането на промените в Закона за рибарството и аквакултурите. Твърдят, че промените в закона, които засягат рибарското селище Ченгене скеле са направени по тяхно искане. Селището съществува от около 50 години. Затова и рибарите настояват да влезе в" режим на търпимост" за да остане в сила вече одобреният общо устройствен план. С новите поправки, предложени от ГЕРБ, трябваше да се даде възможност за узаконяване на постройките. Срещу промяната обаче се обяви лидерът на Демократична България - Христо Иванов. Днес рибарите поискаха промяната да бъде приета.

Десетки рибари изкараха зазимените си лодки и се събраха на един от каналите в селището Ченгене скеле в знак на протест срещу съпротивата да се прокарат поправки в закона, с които рибарското селище край Бургас да се узакони.

Всички рибарски постройки по емблематичната улица „Консервна" в селището по документи са все още са незаконни.

Рибарите твърдят, че промените в Закона са направени по тяхно искане.

„Ние от повече от 10 години сме в листите на нематериално културно наследство. Няма нищо общо с узаконяването на някои незаконни постройки в района", заяви Димитър Янчев, председател на управителния съвет на Сдружението на рибарите в Бургас.

Ченгене скеле съществува от около 50 години. Затова и рибарите настояват селището да влезе в „режим на търпимост", за да остане в сила вече одобреният Общо устройствен план. Те получиха подкрепа и от техни колеги, които нямат собственост в рибарското селище, но застават зад идеята Ченгене скеле да се узакони след десетки години опити.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свлачище се активизира на магистрала "Струма"
Свлачище се активизира на магистрала "Струма"
Затоплянето продължава и в следващите дни
Затоплянето продължава и в следващите дни