НОВИНИ

Фоторегистър ще дава възможност на граждани да информират за незаконна сеч

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:17, 30.01.2021
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Нова мярка повишава прозрачността като дава възможност и граждани да участват за намаляване незаконната сеч в горите. До две седмици предстои въвеждане на фоторегистър, благодарение на който всеки може заснема и да качва снимки на камиони с дървесина и така да проверява дали са легални.

За последната година горските служители са съставили близо 10 000 акта, 90% от които са свързани с незаконна сеч - сочат данни на Изпълнителната агенция по горите. За бракониерите няма почивен ден, затова се възлага много на включването и на граждани в контрола в горите.

"С тази мярка, с тази отчетност и прозрачност ние ще разграничим камионите, които превозват законно добита дървесина със законни документи и тези, които са с незаконна дървесина и без документи", каза инж. Александър Дунчев, началник отдел в Югозападно държавно предприятие.

Как да използваме фоторегистъра?

Първата стъпка е да заснемем с мобилния си телефон камион, който превозва дървесина. Ако качим снимката в публичния сайт, веднага може да се разбере дали дървесината е законна или не, тъй като още при издаването на превозния билет горските служители вече са направили подобна снимка с точно определено място и час на тръгване на камиона.

"Ние прикачваме снимка, която е актуална заедно към превозния билет и ги свързваме двете. И всеки гражданин винаги може да види и да ни провери като има съмнения за злоупотреби", каза инженер Павел Мичев, старши лесничей в Държавно горско стопанство-София.

"Ето сега, този камион, който сме заснели току-що на магистралата, фото регистърът автоматично разчита неговия регистрационен номер и ние можем да проверим по него в публичните регистри на Агенцията по горите дали има издаден превозен билет за него правим проверката и се оказва, че превозният билет е издаден на 25 януари на този камион с 16 кубика и виждаме, че той пътува по магистралата абсолютно законно", разясни инженер Александър Дунчев, началник отдел в Югозападно държавно предприятие.

Камион без актуален превозен билет означава, че превозва незаконно отсечена дървесина.

Фото регистърът все още се тества, но след две седмици всеки български гражданин, който милее за гората, има мобилен телефон, мобилни данни и влезе в съответното приложение... може да качва снимки на камиони с дървесина, да провери дали те са легални, със законна дървесина и при евентуални нарушения да подава сигнал до телефон 112.

Към новия фоторегистър има огромен интерес. От рилската света обител и няколко общини вече са отправили запитвания за ползването му.

Засега той се прилага само в Югозападната част на страната, а скоро и в цяла България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затоплянето продължава и в следващите дни
Затоплянето продължава и в следващите дни
Владимир Зографски с най-добро класиране за Световната купа през сезона
Владимир Зографски с най-добро класиране за Световната купа през сезона