НОВИНИ

Рилски Спортист спечели серията със Спартак Плевен и ще играе във финала на НБЛ

Селекцията на Любомир Киров сломи съпротивата на "синьо-белите" с 84:52 в петата полуфинална среща, изиграна в “Арена Самоков”.

рилски спортист спечели петия решаващ двубой серията спартак плевен играе финала нбл
bnt avatar logo
от БНТ
21:16, 17.05.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Рилски Спортист си гарантира място на финала в НБЛ за първи път след 2-годишна пауза и общо трети в своята история. Селекцията на Любомир Киров сломи съпротивата на Спартак Плевен с 84:52 в петата полуфинална среща, изиграна в “Арена Самоков”. По този начин Рилецо триумфира в серията с 3:2 победи срещу “синьо-белите”.

Двата тима предложиха здрава битка, особено през първото полувреме, но през второто “скиорите” показаха своята сила в офанзивен план и разбиха мечтите на състава, воден от Любомир Минчев. Двубоят не мина без нерви, след като в началото на втората част от феновете на двете агитки се опитаха да потърсят саморазправа, но до такава не се стигна заради бързата намеса на органите на реда в съоръжението.

За разлика от първите четири мача, в които бързите атаки властваха с пълна сила, този път и двата отбора разчитаха на по-бавното темпо в откриващите минути. Това не попречи на домакините да ударят първи, като проблясъците на Чавдар Костов, Алън Арнет, Майкълин Скот и Джоузеф Лоусън бяха на дневен ред. Постоянството на Брайънт Томас и Константин Тошков върна гостите към живота, но в края на встъпителния период “скиорите” си изградиха аванс от 5 точки.

Въпреки сушата в началото на следващата десетка, Рилецо държеше съдбата в ръцете си. Солови изпълнения на Талиб Занна,Родни Първис и Томас доведоха до първо водачество за “синьо-белите”, но те не намериха противодействие на Лоусън, който имаше последната дума и се погрижи самоковският отбор да се оттегли в съблекалнята при 35:34.

Традициите, свързани с накъсаната игра, честите нарушения и безплодните атаки, бяха спазени и на старта на третата част. Арнет и Скот се опитваха да раздвижат нападението на домакините, докато от другата страна Занна отново бе главното действащо лице. Все пак “скиорите” имаха повече аргументи и намериха начин да си извоюват 7-точков аванс след 30 минути игрово време.

Солови изпълнения на Чавдар Костов, Алекс Симеонов и Лоусън, както и вдигането на оборотите в защита, предоставиха възможността на самоковскя отбор да се докосне до първа двуцифрена разлика в откриващите моменти на заключителната четвърт. “Синьо-белите” започнаха да губят почва под краката си и мечтата за обрат се превърна в мираж, което улесни Рилецо до финалната сирена.

В спора за титлата Рилски Спортист ще има за съперник Балкан, който отказа Черноморец с 3:1 успеха в другия полуфинал, докато Спартак ще спори именно с “акулите” за бронза.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франсис Форд Копола представи най-новия си филм на кинофестивала в Кан
Франсис Форд Копола представи най-новия си филм на кинофестивала в Кан
Германия разгроми Казахстан с 8:2 в група В на световното първенство по хокей на лед
Германия разгроми Казахстан с 8:2 в група В на световното първенство по хокей на лед