НОВИНИ

Роберто Манчини беше представен като национален треньор на Саудитска Арабия

роберто манчини беше представен национален треньор саудитска арабия
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:40, 28.08.2023
Чете се за: 04:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Новият национален селекционер на Саудитска Арабия по футбол Роберто Манчини разчита на неотдавнашния приток на световни звезди в Лигата на богатото на петрол кралство, за да помогне на местните играчи да се подобрят.

Петкратният носител на "Златната топка" Кристиано Роналдо и носителят на Златната топка Карим Бензема оглавяват многомилиардния проект, в който се превърна Саудитската Про-лига.

"Ако искате да вземете добър играч, трябва да платите. Важно е, че изтъкнатите играчи са се присъединили към саудитската лига и са платени много, защото те помагат на играчите тук да се подобрят", каза Манчини в понеделник по време на представянето си на поста. Изненадващо той беше отстранен от същата позиция в Италия, но веднага беше атакуван с оферта от азиатската страна.

Футболната федерация на Саудитска Арабия (SAFF) обяви в неделя, че Манчини е подписал четиригодишен договор до 2027-а година, когато страната ще бъде домакин на най-голямото първенство в региона Купата на Азия. А първите мачове на водения от Манчини състав ще бъдат 8-и септември с Коста Рика и с Република Корея четири дни по-късно. И двата мача обаче ще се играят на стадиона на Нюкасъл в Англия – клуб, който е притежание на саудитски инвестиционен фонд.

А следващото издание на турнира за Купата на Азия ще се състои през януари в Катар, който ще защитава титлата си на свой терен.

"Нашата цел е да спечелим Купата на Азия за първи път от 27 години сама. Знаем, че по пътя си ще срещнем топ-отбори като Япония, Австралия, Република Корея, но ние отиваме към турнира с ясното желание да спечелим", обясни Манчини пред журналисти. Според италианските медии, заплатата на бившия нападател на Сампдория и Интер е 25 милиона евро на година.

58-годишният италианец имаше доста противоречив период в националния отбор на страната си, след като спечели Европейското първенство през 2021-а година, но през миналата се провали по пътя към Катар 2022.

"Започнах разговорите с федерацията на Саудитска Арабия в средата на август, така че е нормално моите помощници да не са наясно със ситуацията. Това обяснява и защо не са с мене днес. Някои от тях имат доста спешни задачи, а други трябва да отметнат ангажименти в Италия. Но ще пристигнат нормално на време за началото на работата", отговори специалистът на въпроса защо е сам на презентацията.

Президентът на федерацията на страната Ясер Ал Мисеал представи новия треньор с фланелка на "Зелените ястреби", както е прякорът на отбора на Саудитска Арабия и номер 2027 на гърба, посочващ продължителността на договора.

"Видяхте, че на Световното в Катар отборът показва колко много е прогресирал. Но съм сигурен, че има още по-сериозен потенциал, допълни Манчини и обясни, че работата на предшественика му Ерве Ренар е била оптимално добра. Имаме да научим много за футбола тук заедно с помощниците ми, но съм сигурен, че отборът ще се развие много".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
400 декара борова гора е обхванал пожарът над с. Хвойна
400 декара борова гора е обхванал пожарът над с. Хвойна
Нов борд, намалени заплати и съкращаване на разходите в ДКК (Обзор)
Нов борд, намалени заплати и съкращаване на разходите в ДКК (Обзор)