НОВИНИ

Роботизиран асистент почиства летище София

роботизиран асистент почиства летище софия
bnt avatar logo
от БНТ
14:15, 08.12.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Първият роботизиран асистент за почистване, наречен SOFie, започна работа на летище София. Роботът идва по линия на компанията, която отговаря за почистването на летището от март 2022 г.

Механичното създание, снабдено с най-съвременните технологични и оперативни възможности, вече може да бъде видяно в зоните на Терминал 2, където внимателно извършва своята дейност сред пътниците и техния багаж, съобщават от летище София.

Роботът съвместява най-новите тенденции в електрониката и роботостроенето, оборудван е с множество сензори, които му позволяват да изпълнява задълженията си по почистване.

SOFie има капацитет за 5-часова смяна с едно зареждане на батерията или за час почиства пространство от 1 450 м2. Нейната производителност се отличава с висока аспирационна мощност и с ниска консумация на вода, което е постигнато чрез внедряване на нови технологични решения.

„Освен желанието ни да бъдем признати за посланик на иновациите, ние се стремим да отговорим и на предизвикателствата, свързани с набирането на персонал в резултат от пандемията. Разбира се, един почистващ робот не може да замени изцяло добрия персонал, но може да помогне за компенсиране на недостига на работна ръка и за повишаване на хигиенните стандарти на летището", заяви Бени Вундерлих, управляващ директор на компанията, отговаряща за почистването на летището.

"SOFie е тук и е напълно технологично оборудвана. Тя вече е пълноценен сътрудник на фирмата за почистване на летище София и нейната помощ е незаменима в ежедневната дейност по поддържане на летищната хигиена. Вслушахме се в дългогодишните отзиви на нашите пътници относно чистотата и благодарение на SOFie ще имаме по-приятна летищна среда. Тя е не само ефективен помощник, но и магнит за пътниците, които вече се снимат с нея", заяви Хесус Кабайеро – главен изпълнителен директор на летище София.

Пътувате от летище София? Огледайте се за SOFie и със сигурност ще я видите в нейната естествена работна среда – Терминал 2.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селин Дион призна за тежка диагноза, отменя турнето си в Европа
Селин Дион призна за тежка диагноза, отменя турнето си в Европа
Почина бившият треньор на ЦСКА Миодраг Йешич
Почина бившият треньор на ЦСКА Миодраг Йешич