НОВИНИ

Родители на протест срещу преместването на децата им в друга сграда на детска градина във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
10:06, 02.06.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Родители на деца, които посещават филиала на варненската ЦДГ "А.С. Пушкин", се събраха на протест срещу плановете за спешно извеждане на децата им от помещенията и преместването им в централната сграда.

Като причина за преместването от ръководството на детската градина посочват необходимостта от обследване на 140-годишната сграда, в която се помещава филиала.

Родителите обаче са против, тъй като в началото на тази година във филиала е правен ремонт, в който са участвали и те с дарения.

"През февруари е поръчано изследване, в което се казва, че сградата не отговаря на съвременните наредби по отношение на сеизмичност, но може да се ползва стига да няма складирани вещи в подпокривното пространство. Има две предписания, които към момента вече са изпълнени. Обследването се е правило паралелно с ремонт, който градината поръчва през зимата заради паднал прах от мазилка в някакво помещение. Поръчан е ремонт на стаята на децата за 20 000 лв. Децата са в прекрасна стая, но сега ни се казва, че те трябва по спешност да бъдат изведени. През годините правихме много дарения, защото искахме нашите деца да се чувстват щастливи и да пребивават в една по-добра обстановка. Последното, което направихме, е че февруари месец събрахме средства и с труда на бащите поставихме нов балатум. Никой не е споменавал, че това има срок на годност и юли месец целият този труд ще отиде по дяволите." - недоволна е Искра Панчева, родител на дете от филиала.

Директорката на ЦДГ "А.С. Пушикин" заяви, че обследването е поръчано от община Варна.

"Не се налага втори ремонт, а втора експертиза от община Варна за установяване на състоянието на тази сграда. Затова ние сме обявили нулев прием тази година с цел децата да ги преместим в централната сграда и да запазим групата в същия състав." - обяснява Маринела Петкова, директор на ЦДГ "А.С.Пушкин", гр. Варна.

Подробности вижте във включването на Деян Михайлов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Кирилов ще води Ботев Враца през новия сезон
Росен Кирилов ще води Ботев Враца през новия сезон
Саша Илич е новият треньор на ЦСКА
Саша Илич е новият треньор на ЦСКА