Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Родители на протест срещу преместването на децата им в друга сграда на детска градина във Варна

от БНТ
10:06, 02.06.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Родители на деца, които посещават филиала на варненската ЦДГ "А.С. Пушкин", се събраха на протест срещу плановете за спешно извеждане на децата им от помещенията и преместването им в централната сграда.

Като причина за преместването от ръководството на детската градина посочват необходимостта от обследване на 140-годишната сграда, в която се помещава филиала.

Родителите обаче са против, тъй като в началото на тази година във филиала е правен ремонт, в който са участвали и те с дарения.

"През февруари е поръчано изследване, в което се казва, че сградата не отговаря на съвременните наредби по отношение на сеизмичност, но може да се ползва стига да няма складирани вещи в подпокривното пространство. Има две предписания, които към момента вече са изпълнени. Обследването се е правило паралелно с ремонт, който градината поръчва през зимата заради паднал прах от мазилка в някакво помещение. Поръчан е ремонт на стаята на децата за 20 000 лв. Децата са в прекрасна стая, но сега ни се казва, че те трябва по спешност да бъдат изведени. През годините правихме много дарения, защото искахме нашите деца да се чувстват щастливи и да пребивават в една по-добра обстановка. Последното, което направихме, е че февруари месец събрахме средства и с труда на бащите поставихме нов балатум. Никой не е споменавал, че това има срок на годност и юли месец целият този труд ще отиде по дяволите." - недоволна е Искра Панчева, родител на дете от филиала.

Директорката на ЦДГ "А.С. Пушикин" заяви, че обследването е поръчано от община Варна.

"Не се налага втори ремонт, а втора експертиза от община Варна за установяване на състоянието на тази сграда. Затова ние сме обявили нулев прием тази година с цел децата да ги преместим в централната сграда и да запазим групата в същия състав." - обяснява Маринела Петкова, директор на ЦДГ "А.С.Пушкин", гр. Варна.

Подробности вижте във включването на Деян Михайлов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Росен Кирилов ще води Ботев Враца през новия сезон
Росен Кирилов ще води Ботев Враца през новия сезон
Саша Илич е новият треньор на ЦСКА
Саша Илич е новият треньор на ЦСКА