НОВИНИ

Родителите на деца до 12 г. ще могат да ползват болничен за временна нетрудоспособност

живо изявление здравния министър
bnt avatar logo
от БНТ
12:33, 25.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Постъпиха изключително много предложения от НПО, от хора с увреждания и бяхме длъжни да се съобразим с тях за изготвянето на промените в Наредбата за медицинска експертиза. Направихме нещо много добро за хората с увреждания, което много ще помогне. Това съобщи на пресконференция служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Промяната ще бъде в посока тези хора да живеят значително по-добре и да бъдат осигурени по-добре. Родителите на деца до 12-годишна възраст ще могат да ползват болничен лист за временна нетрудоспособност, когато детето е върнато от детско заведение или училище поради карантина.

"Втората точка е включваща лицата с психични увреждания в категорията, при които е необходимо определение на потребността от чужда помощ, независимо от определения процент, това допринася за по-справедливо оценяване и осигуряване на адекватна грижа в ежедневното им съществуване с цел компенсиране на загубата на базисни социални и ключови умения“, обяви Меджидиев.

Той обясни, че промени има и в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида увреждане в проценти, което също ще доведе до по-справедливо оценяване на заболяванията, както и за прецизиране на случаите, при които с категоричност да се определи пожизнен срок на инвалидност и/или чужда помощ.

"Променя се методиката за прилагане на оценката за трайно намалена трудоспособност, вида и степента на трайното увреждане в проценти“, отбеляза здравният министър, като уточни, че същественото е отчитането на всяка едно увреждане в общата оценка, а не както беше досега – само на водещото.

Ще има и последваща промяна в ТЕЛК комисиите, като ще бъде дадена възможност за много повече експерти да преценяват и да правят експертизата.

„Гласувахме Националната промяна за ваксина профилактика на сезонния грип и пневмококовите инфекции за хора на и под 65-годишна възраст“, заяви Меджидиев.

Министърът заяви още, че до момента не е постъпило искане от Сдружението на общопрактикуващите лекари за вдигане на потребителската такса при преглед.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Аспарухов: Тези които искат да дойдат, нека да заповядат
Пламен Аспарухов: Тези които искат да дойдат, нека да заповядат
Слави Трифонов размисли, подава имотна декларация пред КПКОНПИ
Слави Трифонов размисли, подава имотна декларация пред КПКОНПИ