НОВИНИ

Родителите на удареното от мълния дете благодарят на лекарите: Възстановява се много добре

bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 02.08.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

8-годишното момче, което беше ударено от мълния на бургаския плаж на 20 юли, беше изписано от УМБАЛ-Бургас и вече си е у дома.

Изписаха удареното от мълния 8-годишно дете

Родителите на детето изказаха благодарност към екипа от болницата, които са работили усърдно за спасяване живота на детето.

"Много добре се възстановява за момента, няма увреждания. Благодарим на всички, замесени в случая", каза Георги Тодоров, баща на детето.

Той добави, че е от изключителна важност хората да се запознаят с основите на това как се оказва първа помощ, защото в случая това е спасило живота на детето.

"Не спирахме до последно да се опитваме да го съживим на място. Докторите казаха, че благодарение на нашите усилия е спасен", добави майката на детето Цветелина Тодорова.

В 18.40 ч. на 20 юли мълния удари осемгодишното дете в района на Морската градина в Бургас. Семейството, излязло на разходка, потърсило подслон до близък ресторант, но преди да стигнат до него, мълния е поразила детето.

В болницата момченцето беше прието в състояние на клинична смърт, без жизнени показатели, без пулс, без дишане. Първите дни то беше в критично състояние, в медикаментозна кома и на апаратна вентилация.

"Детето престоя в Реанимация около седмица, защото то беше прието в критично състояние. Лечението на детето се проведе при нас в Хирургично отделение, защото имаше изгаряния в областта на входното и изходното отверстие на мълнията", обясни д-р Кирил Симеонов, отделение по Хирургия към УМБАЛ Бургас

"Изгарянията бяха малкото зло, така да се каже, с които се справихме относително лесно и бързо", добави д-р Йоан Иванов, отделение по Хирургия към УМБАЛ Бургас

"Един такъв щастлив финал осмисля много други не неуспехи, много други неудачи или осмисля трудностите в професията, с които ние се сблъскваме ежедневно", д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас

Снимки: БГНЕС

А възстановяването на детето се оказва най-големия подарък на родителите му. Сега малкият Гошко продължава да се възстановява, за да следва мечтите си.

БНТ: Какъв искаш да станеш?

- Футболист.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Боримиров и Владимир Манчев подкрепиха "Мача на надеждата", организиран от Стилиян Петров
Даниел Боримиров и Владимир Манчев подкрепиха "Мача на надеждата", организиран от Стилиян Петров
Разбиха търговски павилиони пред археологическия комплекс Перперикон
Разбиха търговски павилиони пред археологическия комплекс Перперикон