НОВИНИ

Рома срещу рекордьора Севиля в спор за трофея в Лига Европа

Финалът е тази вечер от 22.00 часа на "Пушкаш Арена" в унгарската столица Будапеща

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:10, 31.05.2023
Чете се за: 07:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Тази вечер Севиля излиза срещу Рома в спор за трофея от Лига Европа. Мачът е от 22,00 часа на "Пушкаш Арена" в Будапеща.

Испанците са рекордьори по отличия в това състезание с шест титли, докато Рома ще се опита да завоюва първия си трофей от надпреварата. "Вълците" успяха да спечелят Лига на конференциите миналия сезон.

Треньорът им Жозе Моуриньо вдигна трофея в Лига Европа по време на управлението си в Манчестър Юнайтед, докато единственият трофей на Хосе Луис Мендилибар досега е титла от Ла Лига 2 с Валядолид през 2007 г.

И двата отбора се отправят към финала в лоша форма, тъй като Рома спечели само един от последните си девет мача, а Севиля има една победа от шест срещи. Справедливо е обаче да се каже, че и двата тима дадоха приоритет на това състезание през последните няколко седмици и скорошната форма може да има много малко значение, когато те се изправят един срещу друг тази вечер в битка за престижния трофей.

Севиля трябва да спечели, ако иска да е пак част от турнирите и през следващия сезон. Кръг преди края в Ла Лига тимът има теоретични шансове да заеме седмото място, след като загуби на свой терен в събота с 1:2 от Реал Мадрид.

Хосе Луис Мендилибар започна този сезон като безработен треньор, но може да влезе в историята на испанския и европейския футбол, ако тази вечер под негово ръководство Севиля спечели още една купа в турнира Лига Европа.

Опитният специалист изрази мнение вчера по време на пресконференцията в Будапеща, че бюджетите и историята на отборите нямат никакво значение. Единственото нещо, което е важно, са 90-те минути на терена.

Когато Севиля отпадна в групите на Шампионската лига тази есен, прессъобщението за уволнението на Хулен Лопегети не беше изненада. Наследникът му Хорхе Сампаоли също не издържа дълго и така се стигна до месец март, когато на поста застана Мендилибар. Под негово ръководство тимът остана непобеден в първите седем мача, последователно елиминира в турнира Манчестър Юнайтед и Ювентус.

"Историята наистина не лъже. Севиля е най-успешният клуб в това състезание. Поради това и очакванията са по-големи. Но когато пристигнах през март, достигането до този финал изглеждаше много далече", заяви наставникът на Севиля.

"Изправяме се срещу труден съперник, но ще разчитаме на всичките си оръжия и съм убеден, че в крайна сметка трофеят ще бъде наш. Това ще бъде първи финал в моята кариера, така че този мач се очертава специален за мен. Но играчите, а и клубът знаят как да спечелят", каза треньорът-ветеран.

Според Мендилибар в срещата няма фаворит. "За мен нито един от двата отбора не е с предимство, нито един не играе у дома си. Първо ще се опитаме да разгадаем какво са намислили Рома и след това ще видим кой отбор ще направи по-малко грешки", обясни той.

Наставникът на Севиля беше попитан на срещата с медиите вчера какво е неговото бъдеще начело на Севиля.

"Моето бъдеще? Толкова ли е важно?! Пристигнах тук с договор за два месеца и половина. Реално контрактът ми е до 30-и юни, но ще приключи с последния мач в Ла Лига. Не ме интересува, честно казано. Мисля само за утрешната среща. Рома е силен отбор, защитава се много умело, но всеки отбор може да страда и да сбърка", коментира специалистът.

От своя страна старши треньорът на Рома - Жозе Моуриньо, е сигурен, че целият натиск за спечелване на финала в Лига Европа е върху Севиля. Римляните ще трябва да се преборят с историята, за да се наложат срещу шесткратния носител на трофея, категоричен е португалският специалист.

"За тях (Севиля) да играят на финал в Лига Европа е почти нормално, докато за нас това е изключително събитие", каза Моуриньо на пресконференция във вторник, цитирана от Ройтерс.

"За феновете на Севиля пътуването до европейски финал е като пътуване до мач в Испания; за нас обаче това е нещо историческо. Така че искаме да пишем история. Историята не играе, но тя прави съперника фаворит, ние уважаваме това. Те имат опит, който ние нямаме, но и ние заслужаваме да играем този финал, казваме го от много време", допълни Жозе Моуриньо.

Севиля ще се насочи към рекордната седма титла в Лига Европа срещу отбора на Рома под ръководството на Моуриньо. Португалецът спечели пет големи европейски трофея, включително миналогодишното издание на Лигата на конференциите с "вълците".

Севиля и Моуриньо някога са губили европейски финал, а през миналата година португалецът стана първият треньор, спечелил всички европейски трофеи.

"Имам много опит, но и опитът на играчите също има голямо значение. В Севиля имат изобилие от точно това, но нашият тим играе заедно от две години и децата ми изпитват глад да направят нещо специално в сряда", допълни 62-годишният специалист.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Идва ли най-после лятото през юни?
Идва ли най-после лятото през юни?
Галатасарай спечели 23-та си титла два кръга преди края на турското първенство
Галатасарай спечели 23-та си титла два кръга преди края на турското първенство