НОВИНИ

Росен Христов: Оборудването за АЕЦ "Белене" е в добро състояние

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 19.05.2023
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
Слушай новината

Оборудването за атомната електроцентрала в Белене е в добро състояние. Това установи проверка на консервацията на площадката министърът на енергетиката Росен Христов.

Той заяви, че във връзка с интереса на френска компания да изгради два блока, предстои да се извърши техническо проучване. То трябва да отговори на въпросите какво може да се построи, колко ще струва, може ли да се използва съществуващото оборудване и да се интегрира в нова система, както и какво ще е участието на държавата. Проучването ще отнеме около 10 месеца.

"Да може да се направи пълен анализ и дали бихме имали някаква зависимост от руските компании в бъдеще при изграждането и при експлоатацията. Като съберем цялата тази информация, ще сме готови да я представим в парламента за вземане на финално решение, тъй като както виждате, оборудване за над 1 милиард стои на площадката, в складовете, струва милиони на година поддръжката му в такова перфектно състояние. Мисля, че е крайно време България да вземе решение за това как да продължаваме с този значителен актив, който е значителен и като вложени средства, и стратегически важен за страната", заяви Росен Христов – служебен министър на енергетиката.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Финландия разгроми Унгария на световното първенство по хокей на лед
Финландия разгроми Унгария на световното първенство по хокей на лед
Ангел Славков: Напоследък вторите полувремена са ни доста по-добри
Ангел Славков: Напоследък вторите полувремена са ни доста по-добри