НОВИНИ

Меглена Кунева: Служебният кабинет може да предложи еврокомисар

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 19.05.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Всяка страна трябва да има еврокомисар, тази пауза между приключилия мандат и следващия комисар трябва да бъде по-малка. Това заяви в "Още от деня" посланикът на ЕС в Съвета на Европа Меглена Кунева.

Действително е важно България да има еврокомисар, коментира Кунева. Тя припомни, че вече е имало подобен казус с ирланския еврокомисар.

"Имаше консултации, Фон дер Лайен специално помоли Ирландия да предложи двама комисари. На такава молба не се отказва, Ирландия предложи двама комисари, много добри, Фон дер Лайен избра този комисар, който според нея най-добре можеше да се представи".

Кунева предположи, че вече се правят сондажи за следващ български еврокомисар. По думите ѝ служебният кабинет може да предложи еврокомисар, служебният кабинет е нещо необичайно, но няма никаква пречка, допълни Кунева.

Според нея колкото повече време минава, толкова повече се изяжда от последната година на ЕК, която е важна заради приключването на редица теми.

Кунева уточни, че ресорът на Мария Габриел в Европейската комисия е важен, но по-вероятно следващият български комисар ще получи различен ресор.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По 25 години затвор получиха убийците на аптекарката от Русе
По 25 години затвор получиха убийците на аптекарката от Русе
Славия и Арда не излъчиха победител на стадион "Александър Шаламанов"
Славия и Арда не излъчиха победител на стадион "Александър Шаламанов"