НОВИНИ

Росен Костурков: Страната не се вкарва в спирала от дългове с новия бюджет

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 11.12.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Категорично страната не се вкарва в спирала от дългове. Напротив. Това, което прави този бюджет в момента е да задържа дефицита в рамките на 3%, каквито са Маастрихтските критерии за влизането в еврозоната. Това заяви в "Още от деня" Росен Костурков от ПГ на ПП-ДБ и зам.-председател на Комисията по земеделието, храните и горите.

"В много от комисиите и по време на общественото обсъждане на бюджета много организации, включително и в земеделието скочиха и казаха, че "Ние имаме нужда от повече пари от бюджета за нас". Опозицията каза - тези харчат много. Всъщност външният дълг на страната спрямо БВП намалява. А така се гледа дълга, не като абсолютни числа. Един пример. Ако имате кредит от 1000 лв и заплатата ви е 1000 лева, загубени сте, ужасно трудно. Но ако заплатата ви е 5000 лева, значи сте ок", каза Костурков.

"С ръка на сърцето мога да кажа, че каквито и средства да предложим в сектор земеделие, винаги ще има недоволни. И някои от тях основателно, защото през последните 20 години земеделието е развивано в изключително неправилна посока и с изключително неправилно разпределение на средствата, които не са малко между другото. Надявам се, че това правителство и този парламент ще имат достатъчно дълго време да направят по-дълбоки реформи в земеделието, особено в субсидирането и подпомагането. Защото сега има изключително несправедливо разпределение", допълни зам.-председателят на Комисията по земеделието, храните и горите."

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България гласува "въздържал се" за новите европейски правила за геномни техники в земеделието
България гласува "въздържал се" за новите европейски правила за геномни техники в земеделието
Николай Вакареев: Очаквах по-добро класиране от Петър Мицин, можеше и по-добре
Николай Вакареев: Очаквах по-добро класиране от Петър Мицин, можеше и по-добре