НОВИНИ

Румъния регистрира два нови случая на остро чернодробно заболяване при деца

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:56, 29.04.2022
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Слушай новината

Румъния регистрира днес два нови случая на остро чернодробно заболяване при деца с неясен причинител. Дете, разболяло се в страната миналата седмица, е в стабилно състояние, но се нуждае от трансплантация. От мистериозната зараза са засегнати почти 200 деца в поне 12 държави, предимно в Европа, но и в Израел и Съединените щати. Повече от половината случаи са във Великобритания. Световната здравна организация наблюдава ситуацията отблизо.

Общо трите деца с необяснимо чернодробно заболяване в Румъния са сред над 190 случая по света, привлекли вниманието на здравните специалисти. 140 от пациентите са в Европа. Всички заболели са на възраст от 1 месец до 16 години, около 20 се нуждаят от чернодробна трансплантация. Засега специалистите не установяват връзка между засегнатите деца или със скорошни пътувания.

"Заболяването се предава по много начини - мръсни ръце, заразена вода, неизмити зеленчуци", каза д-р Валерия Хердеа.

При една трета от заболелите деца е открит аденовирус, при двайсетина случаи е регистриран Covid-19, при още толкова и двата патогена. Властите в Румъния и по света съветват хората да не се паникьосват, но да спазват хигиенните норми срещу предаване на патогени. На първо място миене на ръцете.

"На първо място хората трябва да запазят спокойствие. Има само изолирани, много редки случаи, без причинно-следствена връзка. От общо 200 случая по света повечето са леки или среднотежки. Има един смъртен случай и 16 и 17 тежки случая. Не е ясно доказано дали имат имунодефицит, нуждаем се от повече информация по този въпрос", каза д-р Адриан Маринеску.

Около 120 от общо 140-те случая в Европа са във Великобритания. Заболели деца има и в Испания, Дания, Ирландия, Нидерландия, Италия, Норвегия, Франция и Белгия, а извън нашия континент в Израел и Съединените щати. Американските здравни власти предупредиха педиатрите да следят за симптоми на остро чернодробно възпаление с вероятна връзка с простуден вирус.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локализиран е пожарът в автоморга край Ямбол
Локализиран е пожарът в автоморга край Ямбол
Достатъчни ли ще бъдат държавните бази, за да бъдат настанени в тях украински бежанци
Достатъчни ли ще бъдат държавните бази, за да бъдат настанени в тях украински бежанци