Румен Драганов: Българският туризъм стои стабилно

от БНТ
09:19, 30.11.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Българският туризъм стои стабилно. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Румен Драганов, председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес.

"От 19 900 места за настаняване преди обявяването на триседмичното затваряне 5228 места за настаняване са работили. За Нова година около 3200 от тях са ангажирани, така че туризмът работи. Ако от утре се възстанови обстановката, тези заведения, които са работили миналата седмица, могат да продължат да работят“, обясни Драганов.

По думите му в момента всичко в туризма е възстановимо. Възстановими са хората, които работят, независимо че ще получат минимално възнаграждение за периода на затваряне.

Цялата инфраструктура на туризма стои запазена. Ударът е голям и това, което се задава, е икономическата криза. И работодателите, и работниците са силно притеснени, те са обезверени и не знаят какво е тяхното бъдеще, коментира Драганов.

"В последните години бизнесът беше оставен на 28 организации, абсолютно разпокъсани, без никакъв шанс за обединение. Това беше системата "разделяй и владей“, която се изповядваше от бившия министър на туризма. Ние многократно сме молили със закон да бъде създадено представителство на тези, които са категоризирани със Закона за туризма, и тези, които са регистрирани със Закона за туризма, защото сега страдат хотелиери, ресторантьори, туроператори, туристически агенции, екскурзоводи, планински водачи, ски учители", допълни той.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пенсиите и добавките от 50 лв. към тях ще се изплащат между 7 и 21 декември
Пенсиите и добавките от 50 лв. към тях ще се изплащат между 7 и 21 декември
След побоя над чернокож във Франция: Двама от четиримата обвинени полицаи влизат в затвора
След побоя над чернокож във Франция: Двама от четиримата обвинени полицаи влизат в затвора