НОВИНИ

Румен Гечев: БСП няма да отиде на срещите с контактната група, изглежда като наемници

bnt avatar logo
от БНТ
18:57, 17.10.2022
Чете се за: 05:42 мин.
Политика
Слушай новината

БСП няма да отиде на срещите с контактната група на ГЕРБ. Това заяви в студиото на "Още от деня" Румен Гечев, член на Националния съвет на БСП. По думите му това е "неприемлива екзотика".

"Не е прието по света някаква конкретна контактна група да разговаря. Не парламентарно представените партии, а някакви - не знам каква дума да употребя, но изглежда като наемници, които да водят преговори от името на кого", каза Гечев.

Уточни и че които и да са преговарящите, БСП няма да влиза в съюз с ГЕРБ и ДПС.

Контактната група на Плевнелиев и Паси започва разговори с парламентарните групи на 20 октомври

Ако мандатът бъде даден на БСП, ще положат всички усилия за съставяне на кабинет. Ако бъде даден на друга партия, ще се срещнат с тях, допълни той.

Гечев не каза кой ще е предложението на левицата за председател на НС, но подчерта, че това няма да е лидерът на партията Корнелия Нинова.

За срещата на БСП за бюджета Румен Гечев заяви, че е постигнала целта си и са си сверили часовниците.

"Не сме имали намерение да взимаме решения, защото нямаме юридическо основание да има гласуване, още повече, че не дойдоха други колеги. Но това, което направихме - си сверихме часовника. За мен е важно, че колегите от другите ПГ, разбират какви са проблемите, но въпросът е все пак като се върнат в ПГ, като влезем в пленарна зала и комисиите там ще видим кой какви позиции защитава при решаването на основните проблеми", каза Гечев.

Отрече тази среща да се превръща в основа на парламентарно мнозинство.

"Категорично подчертахме, че това, че сме се събрали 4 партии, по никакъв начин не означава, не искаме да правим демонстрация, кой би дошъл при БСП, за да правим мнозинство. Уверявам ви, че нашето намерение беше да си сверим часовника, тъй като, който и да управлява, трябва да реши тези проблеми. Ясна е диагнозата какво трябва да се направи, сега трябва да видим кой ще го направи и с каква политическа подкрепа", каза Гечев.

Четири партии се отзоваха на поканата на БСП за разговори за бюджета

За срещата уточни, че са се събрали колеги икономисти от парламентарните групи от ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП. От БСП са били символични домакини.

"Проведохме един приятелски разговор без камери и журналисти, защото когато има журналисти, политиците се държат по различен начин. Държанието беше професионално, защото искахме да сме сигурни, че всички разбираме предизвикателствата, които ни очакват. А те са следните - няма как да не увеличаваме бюджетните разходи, както във всички страни членки на ЕС, за да поддържаме социалната защита и помощта на фирмите, такава каквато е в момента. Следващата година ще трябва да отидем на ниво на бюджетния дефицит, какъвто е в 80 на 100 страните членки на ЕС - между 6 - 7%. Второ искахме да сме наясно, че при такъв дефицит възниква въпросът как ще финансираме този бюджетен дефицит. Няма как да се размине с увеличаване на държавния дълг. Позициите на България са благоприятни. Нашият дълг, като част от БВП е почти четири пъти по-малък от средния показател на ЕС. Намираме се в добри позиции и това ни дава възможност да сме по-спокойни. Но догодина ще се наложи да теглим дълг в порядъка 12 - 13 млрд. Колегите се съгласиха, че няма друг начин освен увеличението балансирано на държавния дълг", каза Румен Гечев.

Напомни, че през 2015 г. ГЕРБ с коалиционните си партньори са изтеглили за първи път за три години напред 16 млрд. лв. БВП през 2015 обаче е била 86 - 87 млрд., а сега е 150 млрд.

На срещата е било обявено, че фискалният резерв е 10 млрд. лв. "Това е с милиард и половина повече, откакто ГЕРБ напуснаха властта. Бюджетът има излишък от милиард и сто милиона лева към края на септември. Така че кое от държавните финанси не е добре", каза Румен Гечев.

Допълни също, че инфлацията средно за ЕС е над 10%, а нашата е почти 18%, колкото е в Чехия, Полша, Унгария. В Естония, Латвия и Литва, които са членове е на еврозоната, инфлацията е между 23 - 25%.

Прогнозира, че рецесията ще се усети особено силно в Германия, която е основен икономически партньор на България.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестиращи настояха посланикът на Иран да не бъде канен на първото заседание на НС
Протестиращи настояха посланикът на Иран да не бъде канен на първото заседание на НС
Спор между Гърция и Турция заради десетки нелегални мигранти, оставени без дрехи на границата
Спор между Гърция и Турция заради десетки нелегални мигранти, оставени без дрехи на границата