НОВИНИ

Четири партии се отзоваха на поканата на БСП за разговори за бюджета

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:01, 17.10.2022
Чете се за: 04:45 мин.
Политика
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Да продължат с подкрепата за бизнеса и домакинствата по отношение на цените на газа и тока - около това са се обединили 4 партии от общо 7, които влизат в новия парламент. Обединило ги е още и мнението, че бюджет за следващата година трябва да има, независимо от това има ли редовен кабинет или не. На среща по покана на петата политическа сила в него БСП се отзоваха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме Промяната" и ДПС. Темата на разговорите бяха бюджет, инфлация, цени.

И четирите партии, които се отзоваха на тези разговори, отрекоха категорично да са обсъждали мнозинство или правителство и подчертаха да не търсим сигнали за кабинет в тези срещи.

Организаторите на срещата БСП определиха този разговор като добро начало. Разговорът, според тях, е бил експертен за дефицита - как да бъде покрит и какво трябва принципно да се заложи в бюджета за догодина.

ГЕРБ, "Продължаваме Промяната" и ДПС се отзоваха на поканата за среща на БСП

"Увеличаването на минималната работна заплата е тема за всички ни. Продължаването на досегашната подкрепа мисля, че среща разбиране от всички. Понятието енергийна бедност, мисля, че е ок за всички и да работим по две тарифи и по още нещо. И по още нещо имаше, като че ли така разбиране - да се компенсират средствата за бизнеса с изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, но към държавните, както беше досега да се добавят и частните енергийни дружества", каза Корнелия Нинова.

Според ГЕРБ-СДС всички участници са били единни в това, че тази и следващата зима ще бъдат от най-трудните досега. Изчисленията са, че ще са необходими 12 милиарда лева дълг при разчетения бъдещ дефицит.

"Правителство няма, бюджет няма, двете леви партии горе на срещата искаха харчене. В тази ситуация партиите, които си играят с това, с този искам, с този не искам, се държат като в детската градина - буквално. В тази тежка ситуация не може да се държим инфантилно и Народното събрание и всички парламентарни групи трябва да поемат своята отговорност", каза Делян Добрев.

От "Продължаваме Промяната" смятат, че всички са единодушни, че трябва да бързат със законодателството по Плана за възстановяване и развитие. Без конкретика, говорили за посоката на действие.

"Със сигурност приоритетни са проектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. 2,6 милиарда са на карта, ако ние изключително бързо не се придвижим с формирането на комисиите и придвижването на законодателните инициативи, особено свързани с антикорупционното законодателство", каза Калина Константинова.

От ДПС виждат единство в продължаване на мерките за компенсация на бизнеса и хората. Обсъждали как без мнозинство и редовен кабинет да има бюджет.

"Изключително важно е да има мнозинство, което да поеме отговорността за тези политики, защото ситуацията в Европа и у нас ще се влошава драстично и то е видно с невъоръжено око", каза Йордан Цонев - зам.-председател на ДПС.

От останалите три формации - "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход", не участваха в срещата, поискана от левицата. Лидерът на "Български възход" обаче беше в парламента на среща с работодателите и обяви защо не е уважил тези разговори.

"И, ако в момента правим срещи, на които ще даваме обещания и предварително поставяме условия на бюджета, така че той да бъде неизпълним или да влезем в такава спирала на нови заеми, по-добре е да бъдем по-внимателни", каза Стефан Янев.

Мотивът на останалите две формации е, че парламентът все още не е открит, а решенията за бюджет и финанси се взимат в пленарна зала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските тандеми останаха извън финала на 10 метра пистолет при смесените отбори на Световното
Българските тандеми останаха извън финала на 10 метра пистолет при смесените отбори на Световното
Близо три милиона билети вече са продадени за Световното първенство в Катар
Близо три милиона билети вече са продадени за Световното първенство в Катар