НОВИНИ

Външните министри на ЕС обсъждат нови 500 млн. евро за доставка на оръжия в Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:35, 17.10.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Европа
Слушай новината

Очаква се външните министри на ЕС да одобрят отпускането на нови 500 милиона евро за доставка на оръжия в Украйна, както и тренировъчна мисия за обучение на 15 000 украински войници на територия на блока. Те вероятно ще стартират в Полша и Германия. Освен войната, акцент на срещата в Люксембург са и отношенията между Брюксел и Пекин.

До сега по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира, Украйна получи два и половин милиарда евро, които се използват за купуването на оръжие, оборудване, консумативи и гориво за армията.

ЕК ще предложи утре нови мерки срещу енергийната криза, които ще бъдат обсъждани на срещата на върха в четвъртък и петък в Брюксел. Засега няма консенсус за налагането на таван на цените на газа, обсъждат се различни варианти, като част от усилията за намаляване на цените на енергията на фона на минималните количества руски газ, който пристига в Европа, както и растящите цени на нашия континент.

Среща на външните министри на ЕС: Брюксел обмисля таван на цените на руски газ

"Русия е все по-изолирана в международен план. Видяхме това и по време на гласуването на резолюцията в Обединените нации. Морално и политически, а дори във военен аспект Русия губи тази война. Ние трябва да продължим да подкрепяме Украйна. Надявам се да бъде одобрен шестият транш по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира за военна помощ, както и военната тренировъчна мисия, която ще се провежда извън границите на Украйна, но която е силна подкрепа за украинската армия", каза Жозеп Борел - върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Филипов: Скоро ще има идеен проект за новия стадион на ЦСКА
Филип Филипов: Скоро ще има идеен проект за новия стадион на ЦСКА
Започна конгресът на китайската Комунистическа партия, преизбират Си Дзинпин за генерален секретар
Започна конгресът на китайската Комунистическа партия, преизбират Си Дзинпин за генерален секретар