НОВИНИ

Взривове с дронове камикадзе удариха Киев

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:00, 17.10.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Серия експлозии тази сутрин в Киев. Ударена е централна част на града, уточняват се щетите. Все още няма данни за жертви.

Според администрацията на президента Володимир Зеленски атаката е извършена с дронове камикадзе. Властите в Киев приканиха хората да останат в укритията.

Освен в Киевска област въздушна тревога е била обявена още в Одеска, Николаевска, Полтавска и Черкаска области.

В Днепропетровска област гори енергийно съоръжение, поразено от ракета през изминалата нощ, съобщават местните власти. А Запорожката атомна централа е изключена от електрическата мрежа след руски обстрел, се казва в съобщение на "Енергоатом".

Точно седмица след масирания ракетен обстрел над Киев украинската столица отново се събуди с вой на сирени и експлозии. Те са били най-малко четири - първата е регистрирана около 6:30 местно време, последната малко след 8.

По информация на началника на администрацията на Володимир Зеленски - Андрей Ермак, атаката е извършена с дронове камикадзе, това само показва тяхното отчаяние, добави Ермак. От Телеграм канала на кмета на Киев - Виталий Кличко, става ясно, че са поразени жилищни и бизнес сгради в Шевченковския район.

Има избухнал пожар. На място работят огнеборци и спасители. Фотографии са запечатали дроновете, с които е извършена атаката. А на клиповете се чува канонадата на ПВО батареите в опит да неутрализират безпилотните самолети.

Учебните заведения в украинската столица са минали на дистанционно обучение. По информация на Би Би Си част от жителите на Киев са потърсили убежище, но мнозина са избрали да продължат сутрешните си занимания. Според украинските Военновъздушни сили само в нощта на 16 срещу 17 октомври са унищожени най-малко 30 ирански дрона, въпреки че Техеран отрича да доставя военна техника на Москва. Тежка остава ситуацията в Донбас.

"Ситуацията по фронтовата линия не е претърпяла съществени промени през изминалия ден. Горещите точки в Донбас са Соледар и Бахмут, там се води изключително тежка битка. Окупаторите хвърлят срещу нашите сили всичко, което имат, включително и 2000 затворници - те са сред наемниците там", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

От руското министерство на отбраната обявиха, че са отблъснали украинските атаки край Донецк, Херсон и Николаев. Преди седмица президентът Путин заяви, че атаките срещу Киев и още няколко населени места в Украйна са били в отговор на нападението срещу Керченския мост и добави, че няма смисъл от повече "мащабни удари", напомня Би Би Си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алекс Николов и Лубе с втора победа в Италия
Алекс Николов и Лубе с втора победа в Италия
Откриха рекордно количество контрабандни цигари на Летище Варна
Откриха рекордно количество контрабандни цигари на Летище Варна