НОВИНИ

Тед Кочеф получи голямата награда на Генералното консулство на България в Лос Анджелис

bnt avatar logo
от БНТ
10:45, 17.10.2022
Чете се за: 05:37 мин.
По света
Слушай новината

Холивудският режисьор и продуцент от български произход Тед Кочеф получи голямата награда на Генералното консулство на България в Лос Анджелис на официалната церемония на първите български награди на Западния бряг на САЩ. Отличието се присъжда за своята голямата значимост и принос на Кочеф към българската общност.

Наградите се провеждат във връзка с един от важните официални празници на България, Деня на народните будители, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници и революционери – будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Част от събитието, освен Тед Кочев, бяха обичаните и популярни актьори Мария Бакалова и Димитър Маринов, Ирина Малеева, първата българска световна шампионка по бокс Дейзи Ланг и др.

Събитието беше уважено и от много чуждестранни гости, като заместник-кмета на Лос Анджелис, Джийн Холм; Карла Горди Бристъл, комисар за изкуства и култура на Бевърли Хилс, Ричард Хиршхаут, регионален директор на Американския еврейски комитет, генерални и почетни консули и др.

По време на церемонията генералният консул Бойко Христов изрази задоволството си от обединението за общи каузи на българите от различни градове на Западния бряг, като Лос Анджелис, Сакраменто, Сан Диего, Сиатъл, Лас Вегас и изрази надежда към тях скоро да се присъединят и сънародниците от Аризона, Юта и други щати от консулския окръг на генералното консулство.

Победителите в останалите категории са, както следва:

  1. Запазване и насърчаване на българския фолклор - традиционни български танци - група за български народни танци „Хоротропци, Лос Анджелис.
  2. Разпространение на българското културно наследство - Даниела Иванова-Найберг, основател на „Глаголница” и артистичен директор в Център за българско културно и наследство, Сиатъл, Вашингтон.
  3. Принос към българското образование - Живка Костова, основател и директор на Българско училище ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ в Лос Анджелис и на Българо-Американска културно образователна фондация/BACEF.
  4. Научни постижения - Теньо Попминчев, професор в катедрата по физика и Центъра за напреднали нанонауки в Калифорнийския университет в Сан Диего.
  5. Специална награда на борда на „BgFace“ - Отец Брацо Кършич от сръбската православна църква „Св. Георги“ в Сан Диего за неговата всеотдайност и човеколюбие, с които той от години помага на българската църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ и българската общност в града.

Българските награди за изкуство, култура, образование и наука са учредени и организирани от фондация „BgFace-Bulgarian Foundation for Art, Culture and Education“ и подкрепени от Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис.

На 07.03.2022 г. на среща с генералния консул Бойко Христов, изявени българи взеха решение за учредяване на неправителствена организация, чиято цел е да обедини българите от всички щати на консулския окръг за реализирането на значими за общността проекти в областта на културата, образованието и науката, както и за засилването на икономическите връзки между България и САЩ.

Днес в нейния борд на директорите участват представители на българската общност от Лос Анджелис, Сан Диего и Сакраменто, Калифорния, Сиатъл, Вашингтон и Лас Вегас, Невада.

Президент на „BgFace” e успешният и уважаван адвокат от столицата на Калифорния, Сакраменто Огнян Гаврилов, а вицепрезидент - почетният консул на България в Сиатъл - Елка Русков.

Красивата статуетка на наградите е посветена на българската азбука и представлява истинско произведение на изкуството, изработено от изтъкнатия художник, скулптор и аниматор Бронислав Ликоманов. Статуетката е особено важна за българската диаспора на Западния бряг на САЩ, защото през следващата година Бронислав Ликоманов ще я превърне в паметник на кирилицата, който българската диаспора силно желае да постави в Лос Анджелис.

Този образ, материализиран в паметник и статуетка, ще се превърне в духовен символ на българите от Западния бряг на САЩ, а българските деца ще има къде да отбелязват един от най-светлите национални празници на България- 24-ти май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Освен наградите и паметника, един от следващите знакови проекти на фондацията е провеждането на фестивал на българското кино в Холивуд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Алипиев и Латина с поражение в Италия
Иван Алипиев и Латина с поражение в Италия
Световната номер 1 Ига Швьонтек завоюва осмата си титла през сезона
Световната номер 1 Ига Швьонтек завоюва осмата си титла през сезона