НОВИНИ

Започна конгресът на китайската Комунистическа партия, преизбират Си Дзинпин за генерален секретар

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
15:22, 17.10.2022
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Китай се готви за преизбирането на Си Дзинпин за генерален секретар на Комунистическата партия. В Пекин започна 20-ият ѝ Конгрес, който ще продължи една седмица. В реч, която продължи точно 100 минути, и беше аплодирана от над 2300 делегати, Си приветства борбата с корупцията, както и успеха на китайската политика за нулев Ковид.

В отговор на пандемията от COVID-19 ние поставяме хората и техния живот над всичко останало и упорито прилагаме политика за нулев COVID-19, за да спрем разпространението на вируса. Защитихме здравето и безопасността на хората във възможно най-голяма степен и постигнахме огромни окуражаващи постижения както в отговора на епидемията, така и в икономическото и социално развитие, каза Си Дзинпин.

Си засегна и двете чувствителни за Пекин теми за Хонконг и Тайван. Китай никога няма да се откаже от възможността да използва сила за обединение с Тайван, но ще търси мирно решение, заяви китайският лидер.

Китай ще превърне в свой приоритет опазването на околната среда и насърчаването на зеления начин на живот, стана ясно от речта на китайския лидер. В изказването си Си засегна главно вътрешни въпроси, не спомена войната в Украйна, нито отношенията със Съединените щати.

Очаква в края на Конгреса Си Дзинпин да бъде одобрен за генерален секретар на партията. С това ще се затвърди позицията му на най-влиятелния китайски лидер след Мао и ще доведе до преизбирането му за президент на Китай на годишната среща на Общокитайското събрание на народните представители, което ще се проведе през март следващата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на ЕС обсъждат нови 500 млн. евро за доставка на оръжия в Украйна
Външните министри на ЕС обсъждат нови 500 млн. евро за доставка на оръжия в Украйна
БФС откри нов футболен миникомплекс във Видин
БФС откри нов футболен миникомплекс във Видин