НОВИНИ

2000 лв. гаранция за шофьора, блъснал и убил момиче до спирка в София

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:28, 17.10.2022
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

2000 лева гаранция за обвиняемия за катастрофата на булевард "Гоце Делчев" в столицата, при която загина 19-годишната Виктория. Съдът пусна Валентин Иванов на свобода, защото е болен от епилепсия и лекарите са препоръчали домашно лечение.

Тезата на защитата е, че Иванов вероятно е получил епилептичен пристъп зад волана. Лекарите от "Пирогов" в епикризата твърдят, че няма такива данни. Новите обстоятелства пораждат и нови въпроси, включително дали Иванов е годен да управлява товарен камион.

Според епикризата, представена днес, заболяването е от преди 15 години, а Иванов има книжка от 13 години. Т.е. той е бил с такова заболяване, но дали лекарите са преценили, че диагнозата и медикаментите, които приема, могат да въздействат върху способността му да шофира е въпрос, на който ще се търси отговор.

Съдът прие препоръката в епикризата обвиняемият да провежда домашно лечение, както и прецени, че няма опасност да извърши друго престъпление и да се укрие. Така Иванов излиза на свобода.

Шофьорът, убил момиче до спирка в София, е карал с превишена скорост

Валентин Иванов запази мълчание при влизането си в съдебна зала.

И пред съда на обвиняемия му беше видимо трудно да каже своя адрес, образование, семейно положение и месторабота. В съдебната зала стана ясно, че минути преди началото на делото прокуратурата е получила епикризата от "Пирогов", в която пише, че от 15 години Валентин Иванов страда от епилепсия и приема два медикамента за нейното лечение.

"Това е нов факт за нас, който ще бъде тепърва изследван, които ще дадат отговор за механизма на ПТП. И актуалното здравословно състояние, дали нещо е повлияло върху реакциите му. Като това ще бъде установено в хода на разследването", каза Василена Анастасова, прокурор в Софийската градска прокуратура.

Диагнозата е повод прокуратурата да провери и медицинското, което Иванов е предоставил, както когато е придобил право да получи шофьорска книжка, така и когато я е подновил през 2019 година.

"Също в съдебното заседание се установи, че лицето има издаден ТЕЛК, като ще му бъде преиздаден нов ТЕЛК с по-висок процент. Това ще бъдат установени факти в хода на разследването. Всички документи ще бъдат изискани, за да се установи на база на какви документи му е издадена книжка, какво е било неговото актуално здравословно състояние", каза Василена Анастасова.

Според адвоката на Иванов неговият клиент най-вероятно е получил пристъп и по тази причина е изгубил контрол върху управлението на товарния автомобил.

"Има факти в делото. Те са както медицински, така и свидетелски показания. Очевидно на моя клиент му е прилошало по време на движение. И това не е негова приумица, а се установява от разпита на очевидците, че главата му е била наклонена доста надолу от нормалното положение на водача. Има сериозни заболявания, които предполагат създаването на такава ситуация", каза адвокатът Лъчезар Таков.

В съдебната зала стана ясно още, че точно един метър преди да стъпи на тротоара Валентин Иванов помита 19-годишната Виктория, без да намалява скоростта се качва на тротоара и се забива в автобусната спирка.

Какви ограничения има при епилепсия за шофьорите?

В наредба на Министерство на здравеопазването е описано, че любителска шофьорска книжка, т.е. категория "В" може да се получи само при индивидуална преценка на лекаря и при положение, че минимум една година не е имало епилептични пристъпи.

За професионалните категории, които са "С" и другите - каквато би трябвало да е книжката на Иванов, лекарят може да издаде медицинско, ако няма пристъпи в период от 5 до 10 години и ако не се употребяват противоепилептични лекарства. Практика обаче е да се плаща таксата за медицинско и то да се издава съвсем формално, без реална проверка на здравословното състояние. Така този случай повдига най-малко темата за контрола при издаването на такива медицински.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое обяви нов спонсор часове преди двубоя с Лудогорец
Берое обяви нов спонсор часове преди двубоя с Лудогорец
Радев: Формирането на бойни групи показва нашата обща отговорност към системата за колективна сигурност
Радев: Формирането на бойни групи показва нашата обща отговорност към системата за колективна сигурност